Румъния купува влакове, задвижвани с водород

2
Финансирането е от Националната програма за възстановяване и устойчивост и от държавния бюджет
Финансирането е от Националната програма за възстановяване и устойчивост и от държавния бюджет Снимка: ЕПА / архив

Финансирането е от Националната програма за възстановяване и устойчивост и от държавния бюджет

Румънското министерство на транспорта одобри техническите и икономическите спецификации на договор, по силата на който правителството ще плати 973 млн. евро за 12 влака с водородно задвижване, всеки със 160 места, съобщи Economica.net, цитиран от БГНЕС.

Договорът, който се изпълнява чрез Органа за железопътна реформа, ще включва освен влаковете, и тяхната поддръжка за дългосрочен период, според документа.

БДЖ отчете увеличение на приходите си

Влаковете ще се използват за обслужване на маршрутите, които все още не са електрифицирани. Маршрутът между централната гара и летището в Букурещ, на всеки половин час, Букурещ-Питещи, на всеки час, и др.

Финансирането на инвестиционния проект се осъществява с безвъзмездни външни средства, чрез Националната програма за възстановяване и устойчивост PNRR, и от държавния бюджет, чрез бюджета на Министерството на транспорта и инфраструктурата.

Замяната на дизеловите влакове с влакове, използващи водородни горивни клетки, намалява замърсяването от транспорта с еквивалента на повече от 18 348 тона CO2 годишно и 306 тона NOx/годишно, по предварителни оценки разходите за това към момента възлизат на 600 000 евро годишно, което спомага за постигането на целите, поставени от европейските и националните стратегии за постигане на нетен нулев ефект от замърсяването през 2050 г., обясни държавният секретар Йонел Скриостеану.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари