Румъния купи 32 изтребителя F-16 за под 400 милиона евро

1
Норвежките самолети ще бъдат обслужени, преди да бъдат доставени в Букурещ
Норвежките самолети ще бъдат обслужени, преди да бъдат доставени в Букурещ

Норвежките самолети ще бъдат обслужени, преди да бъдат доставени в Букурещ

Норвегия обяви, че е завършила продажбата на 32 изтребителя F-16 на Румъния, след като е получила зелена светлина от властите в САЩ, предаде АФП. През ноември Румъния подписа договор със скандинавската страна за закупуване на употребяваните F-16 за 388 млн. евро.

"Продажбата ще укрепи и модернизира отбраната на съюзническа държава, която има за съсед Украйна", заяви норвежкият министър на отбраната Бьорн Арилд Грам, цитиран от БГНЕС.

През май министър-председателят на Норвегия Йонас Гахр Стор изключи идеята да се откаже от договора и да достави самолетите на Украйна, за да ѝ помогне да отблъсне руското нашествие.

С 32-те самолета и 17-те, закупени от Португалия, Румъния модернизира военновъздушните си сили, заменяйки остарелите съветски изтребители МиГ-21.

Норвегия модернизира собствените си военновъздушни сили и Осло планира да закупи 52 по-модерни самолета от пето поколение.

Норвегия завърши извеждането от активна експлоатация на последните си изтребители F-16 през 2022 г.

От 57-те самолета, които тя счита за подходящи за продажба, до 12 са продадени на частната американска група Draken International, но все още не са доставени.

Теоретично скандинавската страна все още разполага с някои изтребители, които биха могли да бъдат доставени на Украйна, ако тя реши да се присъедини към коалицията от западни държави, които обявиха готовността си да предоставят на разкъсваната от война страна F-16.

Норвежкото правителство заяви, че обмисля начини за подпомагане на обучението на украинския личен състав за използване на F-16, но все още не е взело решение дали да достави самолети на Киев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    22
    до 16
    Ти твърдиш, че ако на Трабант, образец от преди 50 години, на колкото е и Фъ-16, му мушнеш електрониката на последен модел Ферари, то той ще се превърне във Ферари?:) Не, бе идиот, пак ще е Трабант на 50 години. Да си чувал, че за Фъ-16 се изискват специални писти? Имат изискване за чистота? Този таралясник не може да ползва повечето български писти. Грипенът излита от обикновено шосе, руските могат да излетят от поляната пред катуна, в който си се пръкнал! НАТО е търговска организация, създадена да продава очевидно безполезни оръжия на ПОДЧИНЕНИТЕ СИ СТРАНИ!
  • 2
    21
    до 19
    Е това, че са на хартия е ясно на всички и до кр.на годината трябваше да са тук, но лекичко го удължиха с още 2. Ама не само това е целта - вече всички го виждат с ударно приемане на разни закони и спогодби, нямащи нищо положително за българите.
  • 1
    20
    123
    той бончо толкоз си може... някъде дочул и непроверил от "достоверни източници и анализатори", малко добавил и от себе си макс 1-2 думички като "путлер", "рубладжии", "рашисти" - за толкоз му стига акълчето. Само губи времето на хората да го оборват, че да не се подлъже някой по погрешка по тъпите му писаници...
  • 0
    19
    боко-тиквата измамник и лъжец
    Не виждате ли, че американците изпързаляха евро-?ейците в бегеристан! Взеха парите и казаха чакайте "малко"! Според мен глупаците в българия няма да видят ни пари, ни самолети... Колко години минаха до сега откакто дадоха парите?! - 4 ли, 5 ли, и не сме получили нито дори едно хартиено самолетче. Според мен мафотът боко-тиквата даде 4 500 000 000 на американците за да си откупи задника и за да си спаси кожата заради някаво негово престъпление, а пред нас излъга, че уж ги давал за да купува някакви "самолети" Въпросните виртуални самолети се оказаха напълно измислени - никой никъде не ги е виждал нито в бегеристан, нито в САЩ
  • 1
    18
    до 16
    JAS 39 Gripen C/D, за каквито ни беше офертата категорично са NATO съвместими самолети, а относно air policing то точно това е едно от превъзходствата му бидейки по-малък самолет спрямо F16 и Eurofighter, каквито бяха другите две оферти. А коментарът ти за рубладжиите, показва само колко си бос на геополитическата сцена. Шведите са в толкова лоши отношения с руснаците, че на практика техните самолети са проектирани за въздушна схватка именно с МиГ-ове и СУ-та. Между другото, Бончо, не знаех, че ти плащат overtime да работиш и в събота. Няма лошо. Допълнителни $7.90 към месечната заплата.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари