Румъния иска компенсации от ЕС заради това, че страната не е в Шенген

1
Румъния ще поиска от Европейската комисия компенсация от два милиарда евро
Румъния ще поиска от Европейската комисия компенсация от два милиарда евро Снимка: БТА

Румъния ще поиска от Европейската комисия компенсация от два милиарда евро

Румъния ще поиска компенсации за разходите, направени от превозвачите поради факта, че страната не е влязла в Шенген. Това съобщи транспортният министър Сорин Гриндяну в интервю за News.ro. По думите му финансовите щети, които търпи секторът, възлизат на 2 процента от БВП.

Попитан как е е направил тази оценка на загубите, министърът отговори: “Аз и колегите ми разговаряхме с транспортните превозвачи миналата седмица. Трудно ми е да направя точни изчисления за данъците и за загубените часове на митниците, но е ясно, че граничният контрол влияе на международния транспорт на стоки”, коментира Гриндяну.

Той информира, че Румъния ще поиска от Европейската комисия и два милиарда евро компенсация за покриване на разходите, свързани с улесняването на транспорта на зърно от Украйна през страната. Сумата ще включва поддръжката на националните пътища, които са били засегнати от трафика на тежки камиони от Украйна.

„Ако сега тръгнете по национален път DN2 към Сучава, Сирет, покрай Бакъу, Фокшани, ще видите, че има ТИР до ТИР от Украйна. Това доведе до влошаване на тази мрежа, затова поискахме пари. Сумата ще обхваща няколко области на транспорта, включително автомобилен, железопътен и морски транспорт”, уточни Гриндяну.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    3
    ...
    Те искат компенсации от 2 млрд. а нашите искат все по мазен и немит кур в човките си. Може и чернокож перелик. Василев пръв ще му се нахвърли да го облизва . Това сме ние.
  • 5
    2
    плюс минус
    Румъния има право да иска компенсации. А какво се туткат и се кланят наляво-надясно, напред- назад българските правителства. Време е да им теглят една майна на некадърните еврочиновници.Щом не ни искат, и ние няма да ги искаме!
  • 1
    1
    Истината
    Румъния нарочно прави опашки от камиони Румъния не заслужава компенсации циганина говори тука мангала за компенсации Румънската гранична полиция нарочно задръстват моста с тирове как не падна не знам по 10 пъти на ден го задръстват посока Румъния с цел да си почиват пък искат компенсации един хуй не щат ли и бой с гьостерицата за дето хем моста задръстват циганите румънски и хем опашки дето правят нарочно румънците се насират редовно за граничари и шофьори не стават абсолютен мангал на снимката черен тъмен омешан румънско унгарски мангал виждаме.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари