Румъния за първи път има жена за премиер

0
Виорика Дънчила е трети премиер на страната в рамките на 7 месеца
Виорика Дънчила е трети премиер на страната в рамките на 7 месеца

Румънският президент Клаус Йоханис назначи евродепутатката Виорика Дънчила за трети премиер на страната в рамките на 7 месеца, като тя е първата жена на този пост в страната.

Предшественикът й - Михай Тудосе, подаде оставка от поста на министър-председател, късно в понеделник след борба на лобита в управляващата Социалдемократическа партия с лидер Ливиу Драгня, предаде БНР.

Дънчила (54 г.) е евродепутат от листата на СДП от 2009 г., като се занимава с въпросите на земеделието и селското развитие. Тя е заместник-председател на комисията по земеделие и селско развитие в Европейския парламент. Дънчила също така е ръководител на женската организация на румънските социалдемократи.

Дънчила, която е сондажен инженер, е заемала ръководен пост в администрацията и в окръжната партийна организация на СДП в окръг Телеорман, където председател на Окръжния съвет в периода 2000-2012 г. е бил настоящият лидер на СДП Ливиу Драгня.

Дънчила бе номинирана за нов премиер във вторник от Изпълнителния комитет на левоцентристката Социалдемократическа партия, която има мнозинство в парламента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари