Румъния: Има опасност от 8 по Рихтер във Вранча

7
При земетресение с такъв магнитуд се освобождава енергия като от 1200 ядрени бомби
При земетресение с такъв магнитуд се освобождава енергия като от 1200 ядрени бомби Снимка: Shutterstock

Щетите ще са по-големи от тези в Турция, сочи доклад на IGSU

Доклад на IGSU (румънският главен инспекторат за извънредни ситуации към Министерството на вътрешните работи) показва, че в сеизмичната зона на румънския окръг Вранча може да възникне земетресение с максимална сила 8,1 степени. Поради голяма дълбочина щетите, причинени от такова земетресение, биха надхвърлили бедствието в Турция.

Според проекта RO-RISK, щетите, предизвикани от земетресения от този източник, ще са големи не само в епицентралната зона (в окръзите Вранча или Бузъу), но и на много по-големи епицентрални разстояния, до 200-300 км в посока североизток-югозапад, показва документът на IGSU, цитиран от CNN, предава БГНЕС.

Според специалистите от IGSU при земетресение с магнитуд от 8,0 се освобождава енергия, равна на тази, произведена от 1200 ядрени бомби като тези в Хирошима. В същото време броят на тежко ранените или загиналите хора би бил над 45 000.

Вранча се намира в точката на сближаване между Източноевропейската плоча и Моеската и Вътрешноалпийската подплоча.

На територията на Румъния земетресенията във Вранча могат да засегнат десетки градски населени места, показва още документът на IGSU, особено по направлението Яш - Фокшани - Букурещ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    9
    Елина велинова
    А стига разминахте се така правихте с ковид и сега пак съдбата на България не е такова земетресение тя има друга съдба нека и Румъния да бъде упазена
  • -3
    8
    Kuh
    Според мен това земетресение ще е предизвикано с новия руски модел на HARP, за да си върнат на американците заради санкциите по Магнитски и заради дарените оръжия за урките. Няма как да ни се размине и то заради шепа продажници взели по 30 сребърника от Козяк ще го духаме всички
  • 0
    7
    Plamen
    Ще измрем като кучета,боя се че няма спасение! Свикнал съм да гледам позитивно и ведро на нещата, но уви сега не мога! Преди няколко дни излезе информация и за нашествие на извънземни, което тано или късно очаквах! Би било твърде егоистично да смятаме,че сме единствени във Вселената! Това би било прахосване и загуба на пространство, както е казал Айнщайн!
  • 4
    6
    страшилка
    Рихтер е страшен над десятката. По неговата скАла до 9 са гадни земетресения, но над 10 се променя релефа и тогава вече няма значение коя степен е.
  • 7
    5

    А какво става с АЕЦ "Белене".???За един приятел питам.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари