Рублата се понижи до почти тримесечен минимум спрямо долара

0
Геополитическите и санкционни рискове нанесоха удар върху руските пазари
Геополитическите и санкционни рискове нанесоха удар върху руските пазари

Геополитическите и санкционни рискове нанесоха удар върху руските пазари

Руската рубла отслабна в предобедната търговия в Москва днес, понижавайки се до 63 рубли за долар за първи път от почти три месеца заради геополитическите рискове и резкия спад на акциите на "Газпром", предаде Ройтерс.

Геополитическите и санкционни рискове нанесоха удар върху руските пазари през последните седмици, откакто президентът Владимир Путин пристъпи към анексиране на четири украински региона, след като Москва проведе така наречените от нея референдуми. Гласуването бе осъдено от Киев и западните правителства като незаконно и принудително.

Експлозии разтърсиха Киев днес, след като мощен взрив през уикенда повреди ключов мост, свързващ Русия и Кримския полуостров, който Москва анексира през 2014 година.

В 11:01 часа българско време рублата е била с 2,4 на сто по-слаба спрямо долара и се е търгувала 62,44 рубли за долар, достигайки по-рано 63 рубли за долар за първи път от 7 юли.

Тя е загубила 1,7 на сто до 60,91 рубли за евро и 2,1 на сто спрямо юана – 8,68 рубли за юан.

"За отслабването на рублата може да са способствали конвертирането на плащанията по облигациите в чуждестранна валута и геополитическите събития", каза шефът на инвестиционното подразделение в "Локо инвест" (Locko Invest) Дмитрий Полевой.

Суровият петрол сорт Брент, който е референтен за основния руски износ, се е понижил с 0,7 на сто до 97,2 долара за барел, след като по-рано е достигнал повече от едномесечен максимум.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари