Росица Георгиева: Това е оздравителен процес

0
Представяме ви едно интервю с "екзекутора" на Математическата гимназия
Представяме ви едно интервю с "екзекутора" на Математическата гимназия

„Намаляването на броя паралелки за прием след седми клас в Математическата гимназия „Баба Тонка“ не е рестриктивна мярка, това е оздравителен процес“.

Това заяви на 29 януари тази година в интервю за Дарик началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева.

Георгиева посочи, че основните причини за съкратения прием са малкия брой ученици и нуждите на бизнеса в Русе.

Тя нарече спелкулативни твърденията на  директора на Математическата гимназия Митко Кунчев, че намаления прием може да доведе до закриване на гимназията и го обвини, че манипулира общественото мнение и се заиграва с чувствата на русенци. По думите и с 4 паралелки той спокойно може да издържа гимназията.

Тя беше категорична, че МГ „Баба Тонка“ трябва да подготвя кадри, които да се явяват и да печелят медали от национални и международни състезания, а такива към момента нямало. 

Днес вече берем плодовете на оздравителния процес на РУО - Русе с подкрепата на Община Русе.

Митко Кунчев вече не е директор на Математическата гимназия.  Тъжно е, когато видиш един уважаван и с безупречна репутация в обществото човек да си тръгва омерзен. Да посветиш живота си на една система и след толкова години системата да те изхвърли – това е нещастие.

След 30 години на поста си като директор на елитната математическа гимназияБаба Тонка“, Митко Кунчев подаде оставка. Определи я като морален дълг от негова страна и напусна с високо вдигната глава.

Оставащите, обаче, не осъзнават как осакатяват образованието в Русе. Те временно са яхнали коня на властта - колят и бесят без чувство за морал и съвест. Изпълняват заръките на тези, които са ги назначили, но искат да ни "пуснат по пързалката", че това било заради малкия брой ученици и нуждите на бизнеса в Русе.

Началникът на РУО - Русе Росица Георгиева упорито иска и да омаловажи оставката на г-н Митко Кунчев, с плоското си твърдение, че директора на Математическата гимназия се възползвал от възможността си за ранно пенсиониране.

Представяме ви едно интервю на вестник Утро с "екзекутора" на Математическата гимназия, след сътресенията през последния месец.

- Г-жо Георгиева, как приключва годината за образователната система в Русенска област?

- Учебните заведения на територията на областта работят нормално. Приемът на ученици за учебната 2018/2019 година премина без сътресения. 

- През 2018 година бяха избрани нови директори в редица училища. Как се отрази това на дейността им?

- Конкурси за избор на директори бяха проведени на два пъти през отиващата си година. През юни беше проведен конкурс за директори на пет учебни заведения. На конкурса през ноември се проведе избор за седем ръководители на училища. След проведените процедури има избрани директори на шест училища. Единствено училището в село Смирненски няма избран директор и остана с временно изпълняващ длъжността. Към момента всички новоназначени директори работят изключително активно, амбицирани да подобряват дейността на училищата си и да повишават качеството на образованието в тях.

- В града имаше множество коментари, че спечелилите кандидати са изненада за всички, които познават процесите в образованието в Русе. Как ще коментирате това?

- Действително много хора бяха изненадани от избраните директори на учебните заведения. Постарах се да бъдат проведени честни и обективни конкурсни процедури, при които значение имаха професионалните качества на кандидатите. На образователната система са необходими добре подготвени професионалисти, които да милеят за образованието и за децата, които са нашето бъдеще. Партийните и всякакви други пристрастия са част от демократичното общество, но те следва да останат извън училище.

- Как ще коментирате скандалите около МГ „Баба Тонка“? През цялата година имаше напрежение около това учебно заведение. Стигна се дотам, че директорът Митко Кунчев напуска училището. Как ще успокоите напрежението сред русенците, които защитават това учебно заведение?

- Вярно е, че през отиващата си година имаше не скандали, а различие в позициите между РУО и ръководството на МГ „Баба Тонка“. Считам, че взех непопулярни, но правилни управленски решения, защото за мен беше важно да защитя обществения интерес. Аз разбирам емоцията на хората, които са свързани с това учебно заведение. Бивши и настоящи възпитаници и родители са обединени в едно общество, което защитава своето училище, и това е разбираемо. Но своите училища защитават и тези ученици и родители, които не са свързани с МГ „Баба Тонка“. И в този деликатен момент началникът на РУО трябва да намери пресечната точка в интересите на всички и да защитава правата им. През годините станахме свидетели на закриване на професионални гимназии, за които много хора продължават да милеят и съжаляват. Затова беше важно да се направи балансиран план-прием, с който да се защитят всички учебни заведения и да не позволим да се стигне до закриване на някое от училищата в града.

Относно напускането на г-н Митко Кунчев, искам да уточня, че той не напуска училището, а се възползва от възможността, която има за т.нар. ранно пенсиониране. Въпреки различните позиции, които сме имали, считам че Митко Кунчев е човек, който оставя положителна следа в историята на МГ „Баба Тонка“.

На 10 декември той подаде заявление за прекратяване на трудовия си договор, считано от 1 януари 2019 година поради придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Очаквах г-н Кунчев да размисли и да оттегли заявлението си, за да завърши учебната година като директор на училището. Съжалявам, че той не проведе разговор с мен. Неговият монолог вървеше през медиите и социалните мрежи, а аз дълбоко вярвам, че ние като хора, водени от разума, а не от емоциите, можем да проведем разговор за бъдещето на образователната система в община Русе.

Считам, че г-н Кунчев като директор с дългогодишен опит можеше да предложи ползотворни решения, които да са приемливи за всички учебни заведения. Вратата на моя кабинет е отворена и аз призовавам г-н Кунчев да проведем този разговор, доказвайки, че колективното благо стои над личните пристрастия и интереси.

- В подкрепа на Митко Кунчев бе разпратено писмо от „Лайънс клуб Русе“ и „Лайънс клуб Русе - Север“, това е прецедент.

- Всъщност, въпросното писмо е изпратено от фирмата на арх. Цвети Русинов и, както разбрах, не е съгласувано с по-голямата част от хората, чиито имена са изписани под него. Считам това за некоректно и безсмислено. Г-н Кунчев не се нуждае от имитация на обществена подкрепа, защото всеки добър директор има такава.

- Кой ще замести Митко Кунчев на овакантения пост?

- Съгласно действащата нормативна уредба, с моя заповед следва да бъде назначен временно изпълняващ длъжността директор, който да ръководи училището до провеждане на конкурс. Считам, че г-н Кунчев не трябваше да напуска училището поне до края на учебната година. От това, което чета в медиите, оставам с впечатлението, че г-н Кунчев е огорчен и обиден. Не е редно никой, който е работил в сферата на образованието дълги години, да изпитва такива чувства при оттеглянето си в пенсия. Намираме се в средата на учебната година. В училището текат усилени ремонти. По мое мнение моментът не е подходящ за смяна на дългогодишен директор като него и се надявам той да е помислил върху това. Г-н Кунчев има какво още да направи за училището, което толкова много обича. Нека обединим усилията си за запазването на емблематичния характер на МГ „Баба Тонка“ - Русе, както и за сформиране на екип, който да поеме управлението след него. 

- Какво ще пожелаете на хората, работещи в сферата на образованието през 2019 година?

- Пожелавам на всички работещи в сферата на образованието много здраве и лично щастие, както и да имат мъдростта да устоят на предизвикателствата, пред които е изправена образователната система в днешно време. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари