Росито взела 400 лева "такса" за увеличение на пенсия

0
Русенка влиза в затвора за 1 година, заради това, че измамила възрастна жена
Русенка влиза в затвора за 1 година, заради това, че измамила възрастна жена

Русенка влиза в затвора за 1 година, заради това, че измамила възрастна жена.

Това реши окончателно Окръжният съд, потвърждавайки присъдата й на първа инстанция.

Х.Н. е осъждана и преди, разведена е, има средно образование и не работи. Тя е призната за виновна за това, че между 27 и 30 септември 2016 г. измамила възрастната К.А.

Бабата била заблудена, че срещу парични вноски за 630 лева може да увеличи пенсията си. Така Х.Н. измъкнала от възрастната жена общо 400 лева на няколко пъти. За това си деяние тя е осъдена от Районния съд на 1 година лишаване от свобода, а исканото от потърпевшата обезщетение от 400 лв. е отхвърлено като неоснователно. Присъдата е обжалвана от подсъдимата пред Окръжния съд като несправедлива и се моли да бъде отменена, пише briagnews.bg.

На 27 септември около обед, Х.Н. била в чакалнята на Централна ЖП гара в Русе.

По същото време там се намирала и потърпевшата К.А., която продавала мляко на служителите на гарата и близките учреждения. Подсъдимата забелязала бабата, преценила че е възрастна жена, която може да измами, приближила се до нея и я заговорила. Попитала я дали е пенсионерка и след като получила положителен отговор, й разказала как помогнала на друга жена да си увеличи пенсията. Заинтересувала се дали К.А. иска и нейната пенсия да бъде увеличена, за което трябвало да й плати определена сума. От своя страна възрастната жена се съгласила, тъй като била недоволна от малката си пенсия и повярвала, че подсъдимата може да й помогне. Последната привидно се обадила по телефон на жена на име „Роси“. След това обяснила на бабата, че "Росито" искала първоначално 70 лв., за да задейства процедура по увеличаване на пенсията. Възрастната жена имала само 20 лв., но взела заем от друга жена, която й дала 50 лева. Х.Н от своя страна заявила, че „Росито“ искала още 180 лв. за увеличението и двете се разбрали на следващия ден да се срещнат на същото място, когато бабата да предаде на подсъдимата 180 лева.

На следващия ден двете отново се срещнали на гарата като Х.Н. поискала останалите 180 лв. Дори се обадила уж на лекар, който нарекла "доктор Досев" и след това обяснила, че ТЕЛК-ът ще се състои от трима лекари. Всеки от тях обаче искал по 50 лева, за да издаде становище за увеличение на пенсията. Затова настояла и за още 150 лв. Така се срещнали пак и на другия ден, когато измамницата си получила исканите 150 лв. Тя обяснила на бабата, че от следващия месец ще получи по-висока пенсия, но трябвало да й даде още 230 лв. за специалисти от София. Бабата, понеже нямала толкова пари, се обадила на внука си да му поиска заем. Той я попитал за какво са й, а след като жената му обяснила, той сигнализирал в Гранична полиция.

На другия ден се провела и уговорената среща за предаването на исканите пари. Тогава измамницата била задържана от полицаите. По време на досъдебното производство Х.Н. възстановила взетите 400 лева на пострадалата, пише в решението по делото.

След като Окръжният съд анализирал събраните доказателства, преценил, че присъдата на Районния съд е правилна и се произнесъл с решение, с което потвърждава изцяло наказанието от 1 година затвор за Х.Н. Това решение е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране. 

Източник: briagnews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари