Росен Плевнелиев: Не искам да говоря с Румен Радев, защото се вбесявам

0
Той тотално обезсмисли президентската институция. Нищо, кръгла нула, няма доверие, плюене на държавата денонощно и вече нямам надежда, че нещо ще се промени
Той тотално обезсмисли президентската институция. Нищо, кръгла нула, няма доверие, плюене на държавата денонощно и вече нямам надежда, че нещо ще се промени

„През първата вълна минахме добре, през лятото се отпуснахме, във втория етап влязохме леко неподготвени и с лоша дисциплина“

Това коментира пред БНР президентът в периода 2012 - 2017 година Росен Плевнелиев.

Като недостатък той посочи все още липсващата у нас електронна здравна карта.

„Вторият признак, че здравната система е дълбоко нереформирана - имаме достатъчно лекари, болници и пари, има сериозно модернизиране на системата. Необходима е организационна реформа“.

В предаването „12+3“ Плевнелиев допълни:

„Самите доктори, лидерите, не са на една и съща позиция какво и как трябва да се реформира, затова министрите нямат политическата възможност да наложат едно или друго решение. Надявам се този сектор да се събуди след шока от пандемия и да се направят промените, сред тях е електронното здравеопазване. Не е трудно, необходима е воля, закон. Трябва да се разчистят неефективностите“.

Той посочи, че когато е трудно, държавата е на ход и в ситуация на сериозна криза „кесията трябва да се развърже“. По повод данъчната система Плевнелиев коментира:

„Твърдото фиксиране на едно ниско ниво на данъци, както е плоският данък у нас, предопределя да не се правят изключения от когото и да е било. Колкото повече се сменят данъчните ставки към по-ниски, толкова повече държавата събира повече пари... В криза по-добре работи не селективното намаляване на данъците на един или втори, а селективната помощ за нуждаещите“.

Според Росен Плевнелиев бюджетът за следващата година ще издържи на предизвикателствата на кризата и няма да се налага допълнителна ревизия.

По думите му президентът Румен Радев е нарушил закона, като за една година не е свиквал нито веднъж консултативния съвет за национална сигурност, при положение че това трябва да се случва на всеки три месеца.

"Радвам се, че имаме бюджет покрай всички протести. Един служебен министър не могат да изхарчат един лев. Ако го направи, става клиент на прокуратурата. През март и октомври ще имаме тежко политическо противопоставяне, но са заложени достатъчни буфери. Не искам да говоря с Румен Радев, защото се вбесявам. Той тотално обезсмисли президентската институция. Нищо, кръгла нула, няма доверие, плюене на държавата денонощно и вече нямам надежда, че нещо ще се промени. Нека да питате, медиите, какво нещо е свършил за 4 години? По време на пандемия той не си мръдна пръста. Разбирам защо не дава решения - защото няма екип!", разгневи се Плевнелиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Хубаво е да си по майчинство. Събудиш се сутрин, па си направиш кафенце, вечерта седнеш, изпиеш го.

Харесай Дунавмост във Фейсбук