Румен Радев: В здравната система трябва да се засилят политиките на превенция и профилактика

0

Президентът се срещна с Регионалния директор на Световната здравна организация за Европа д-р Ханс Клуге

В системата на здравеопазването у нас трябва да се засилят политиките, насочени към превенция и профилактика на хората. Намирането на баланс между тези мерки и ефективното болнично лечение трябва да залегне в здравния модел, за да се подобри качеството на живот на българите. Това заяви президентът Румен Радев днес по време на среща на „Дондуков“ 2 с Регионалния директор на Световната здравна организация за Европа д-р Ханс Клуге.

Двамата споделиха общата позиция, че качественото здравеопазване следва да бъде основен приоритет на всяко правителство. Президентът Румен Радев и д-р Ханс Клуге отбелязаха необходимостта от повишаване на качеството на болничните грижи, модернизиране на медицинската апаратура и подготовката на здравните работници.

Румен Радев посочи, че в проектите, заложени от служебното правителство в Плана за възстановяване и устойчивост, са залегнали мерки за внедряването на съвременни технологии в системата на българското здравеопазване, за ранна диагностика, профилактика и достъпна медицинска помощ. Държавният глава открои проекта за създаването на спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS), създаването на регионални центрове, където стабилизираните пациенти да получават адекватна грижа, за да се предотврати инвалидизация, както и изграждане на амбулатории за доболнична помощ в цялата страна.

Насърчаването на физическата активност на гражданите чрез политики и личен пример като превантивна мярка също беше обсъдено по време на срещата. Д-р Ханс Клуге посочи като добър пример в тази насока кампании като „Спортувай с президента“, която се провежда по инициатива на българския държавен глава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    1
    Чшшшш, а бе,
    Румене, България ТРЯБВА да напусне СЗО, НАТО, €С и да навре на кучето в гъза US посолствоТО. Знаеш го, ама играеш по тяхната свирка. За пари ли е? Къде остана честта на пагона?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари