Росен Плевнелиев: ''Фолксваген'' взе прибързано решение, защото разсъждава краткосрочно

0
Поне влязохме в световните новини с преговорите за завода, което също не е малко
Поне влязохме в световните новини с преговорите за завода, което също не е малко Видео: БНТ

В никакъв случай не сме разочаровани. Нещата отидоха много надалеч, научихме много, влязохме в световните икономически новини с преговорите за завода, което също не е малко.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ бившият президент на България Росен Плевнелиев във връзка с решението на ''Фолксваген'' да избере Турция за новия си завод.

"През цялото време работихме. Българското правителство направи невъзможното, за да можем да дадем една страхотна оферта и по този начин се научихме да даваме атрактивни оферти. Пак казвам – направихме и невъзможното, но участвахме в състезание без правила и без почти никаква прозрачност. Бих казал, че тичахме в различни писти, защото ние спазвахме правилата на ЕС, а Турция – не'', допълни Плевнелиев.

"Управителният съвет на ''Фолксваген'' взе прибързано решение, защото той разсъждава краткосрочно. Лобистите на Турция са ясни, те са навсякъде, но кои са лобистите на България? Това сме ние – правим го със сърце, без пари и по правилата. Така че нямаме никакви поводи да се сме разочаровани или да се притесняваме. Тръгваме си усмихнати и въодушевени. Но е важно да се знае, че този въпрос беше много политически и се радвам, че в Европейския парламент разбират това. Да не говорим, че в момента в Турция има немски журналисти по затворите без съд и присъда'', коментира още бившият държавен глава.

"България трябва да подкрепи Северна Македония за членство в ЕС и НАТО. В момента президента Радев няма системен подход, няма и негови последователни изказвания по тази тема. Единственото, което направи, бе да оплюе Договора за приятелство и добросъседство, резултатите от който са видими и те са основният фундамент за позитивната промяна, която вече е налице. Трябва твърд, но гъвкав подход, в който стратегиите да си говорят'', обясни Росен Плевнелиев.

"Мога да кажа, че с Цветан Цветанов имахме мъжки и коректни отношения. И двамата сме ярки представители на проатлантическото движение на България. Уважавам всичко, което той е направил в тази насока и подкрепям борбата му срещу хибридните атаки, водени срещу България'', подчерта бившият президент по повод Евро-атлантическия център на Цветан Цветанов.

"Абсолютно недопустимо е политици да се бъркат в работата на системата на правораздаване. Апелирам към всички политици да я оставят да отсъжда по съвест. Всеки опит да се действа популистски я разбива отвътре със страшна сила. Решението на съдебната система е такова, каквото е и ние трябва да го приемем. Всичко останало би било пълен хаос'', коментира в заключение Росен Плевнелиев предсрочното освобождаване от затвора на Джок Полфрийман.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари