Росен Плевнелиев без втори мандат

0
Мечтата на Росен Плевнелиев за втори президентски мандат удари категорично на камък
Мечтата на Росен Плевнелиев за втори президентски мандат удари категорично на камък

Мечтата на Росен Плевнелиев за втори президентски мандат удари категорично на камък.

Година преди края на първите му 5 години на „Дондуков" 2, вече е повече от сигурно, че никоя от основните политически сили в момента няма намерение да застане зад кандидатурата му, въпреки че самият Плевнелиев отдавна работи активно да си остане на най-високия държавен пост.

„Сам се прецака с референдума, който в крайна сметка се оказа недоносче. По-скоро вреден заради съчетаването му с местните избори, за което Плевнелиев толкова много настояваше", признаха пред „Всеки ден" приближени доскоро на държавния глава активисти от неправителствена организация.

Те разкриха, че преди битката за референдум на всяка цена и непременно 2 в 1 с гласуването за местна власт Плевнелиев е имал шанс да бъде номиниран. И то отново с най-сериозната подкрепа в момента, тази на ГЕРБ. Сега обаче „мълчанието от тази посока е стряскащо", сочат източниците ни.

Виделите отблизо продължителните и напористи действия на Плевнелиев за насрочване на референдум с изборна тематика, от която остана само въпросът за въвеждане на електронно гласуване, разкриват, че той особено е натискал допитването да е заедно с местните избори.

„Това беше избрана от президента линия, с цел да превърне вотът на 25 октомври в разговор за него, за бъдещето му на държавен глава. Референдумът беше средството, както вече мнозина и в политическите среди, и наблюдатели на процесите се досещат", коментираха разочарованите от тактиката на Плевнелиев бивши негови съратници.

На президента обаче не му се получило. Загубил предварително битката, тъй като националното допитване стана на практика маловажен въпрос. Никой не се интересува от него, макар че на 25 октомври ще има бюлетини с „Да" и „Не".

Исканата „замяна на местния вот с референдум", не се случи. И самото общонародно допитване е пред провал според анализатори, компрометирано тъкмо заради непрестанното говорене на президента по темата и нагнетяване на предизборната обстановка.

Росен Плевнелиев вече не може да разчита и на доскоро резервната си гума - десните от Реформаторския блок. С част от които тайно обсъждаше евентуалното си номиниране за президент или поне натиск от тях в негова полза към другите в дясното пространство.

Точно най-близкият на държавния глава Радан Кънев постави наистина акцент и за президентските избори в местния вот в неделя, както искаше Плевнелиев. Но лидерът на ДСБ акцентира не в негова, а в своя полза. Като обяви, че обмисля сам да е кандидатура за „Дондуков" 2 догодина, но ще каже окончателно, когато види резултатите от местния вот.

Маргарита Попова играе за президент?

Интересен политически сценарий може да се разгърне догодина на изборите, научи сензационно „Всеки ден". Все по-упорито се говори, че настоящото вице на президента Маргарита Попова има амбициите да се яви като кандидат за държавен глава.

Попова, която се радва на учудващо висок рейтинг за разлика от „шапката" си Плевнелиев, вече сондирала тук-там за подкрепа. Възможно е например Бойко Борисов да не се кандидатира за президент, а ГЕРБ да подкрепи именно Маргарита Попова.

Юристката се радвала на добър прием и сред останалите партии - симпатизирали й както хора от Реформаторския блок, така и от ДПС.

„Тя е една чудесна консенсусна фигура, обединител на нацията - какъвто трябва да е един президент. Но за разлика от Росен Плевнелиев не е безхарактерна, а има отношение по важните въпроси", разкриват политически стратези.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари