Родопчани събират средства за паметник на свещеник

3
Местните вярват, че думите му имат силата да лекуват, а делата му да създават чудеса
Местните вярват, че думите му имат силата да лекуват, а делата му да създават чудеса Видео: bTV

Местните вярват, че думите му имат силата да лекуват, а делата му да създават чудеса

Жителите на 4 родопски села събират средства, за да се помни делото на техния необикновен свещеник, като издигнат негов паметник. Заради делата му приживе, той е смятан от хората за светец.

Повече от половин век отец Атанас Аролски изминава десетки километри пеш, за да служи в Златоград и селата Хвойна, Петково, Орехово и Малево.

Местните вярват, че думите му имат силата да лекуват, а делата му да създават чудеса, информира bTV.

Някога на въпроса откъде намира сили, отец Аролски отговаря: „Отгоре. Прекръстя се и викам, Господи помагай ми. Така става. Отгоре“.

От поп сълза виждал ли сте? Аз съм виждал от този поп Атанас Аролски – сълзи. Когато той плачеше за покойници“, казва Никола Простов, жител на село Хвойна.

Няма да забравя от селото една така бедна жена. Вика „отец, знам, че днес си роден. Толкова съм бедна, но толкова те обичам“ и носи няколко яйчица от кокошките и един буркан домашно мляко“, спомня си Елена.

След смъртта му повечето от църквите в района опустяват. Затова днес, местните събират средства, за да издигнат негов паметник.

Имат-нямат, който иска – дава от сърце. 5200 лева съм събрала с Божията помощ“, казва Милка Кърнева.

Бюстът на необикновения свещеник се извайва от пръстите на един от най-добрите български скулптори. През последните 9 месеца, за него това е кауза и лична мисия.

Това, което правим ние, не е за него, то е за нас самите. Трябва да има някой, който е толкова добър, толкова достоен и да се съотнасят, да се съизмерват с него. Хората имат нужда от някакво общуване и общение с вярата. Този човек трябва да е на високо“, казва скулпторът Борис Сариков от село Малево.

Паметникът е почти готов, но са нужни още средства. Хората се надяват, че за него ще се отреди подходящо място, за да бъде открит в Деня на народните будители, когато ще се навършат 104 години от рождението на свещеника.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари