Прощаваме се с Кръстителя на Родопите отец Боян Саръев

2
Саръев почина на 67-годишна възраст
Саръев почина на 67-годишна възраст Снимка: Facebook

Саръев почина на 67-годишна възраст

В последния ден на 2023 г. се прощаваме с Кръстителя на Родопите отец Боян Саръев, който почина на 67-годишна възраст. Кърджалийският свещеник ще бъде погребан в двора на църквата „Успение на Пресвета Богородица“, в която служи в продължение на 33 години, предава БГНЕС.

В своята последна проповед, произнесена на 3 декември 2023 г. отец Саръев казва: „Неимоверно нещастие е човек да бъде сляп, да не вижда света около себе си. Да не вижда онези, които го обичат и които се грижат за него. Да не вижда светлината и красотата, която така богато се е разляла около нас. Какво ли не би дал слепецът да прогледа, но за съжаление медицината често пъти остава безпомощна и слепецът остава сляп до гроба.“

Отец Боян Саръев тогава разказва пред миряните проповедта за Изцелението на Йерихонския слепец и силата на вярата.

Братя и сестри, и днес, ако безстрастно се вгледаме върху нещата около живота, ще видим, че Иисус Христос и днес върши чудеса, и днес изцерява слепи, изцерява болни, сакати, неми и т.н. Като говорим, обаче, за физическата слепота, нека не забравяме, че има една друга слепота, която е много по-страшна, по-окайваща и по-достойна за съжаление – това е духовната слепота“, казва свещеникът.

Роб си, да речем, на някакъв порок, който се е увил около теб като змия и те души. Роб си, да речем на стомаха – само питаш и търсиш какво да ядем, какво да пием и какво да облечем. Роб си на алчността, на користолюбието и т.н. – и значи ти си духовен слепец. Физическите слепци, братя и сестри, викат, искат да прогледат. Викат денем и нощем, търсят помощ, защото осъзнават своето окаяно положение. Но обикновено духовните слепци не осъзнават това и не търсят помощ за изцеление, затова духовният слепец трябва денем и нощем да вика към Бога и преди всичко да моли Бога да му даде изцерение на духовните му очи. Братя и сестри, нека да се затечем към Нашия Господ Иисус Христос, който е светлината на света. Да поискаме от Него да ни дари светлината на живота, та да не ходим в мрак, а да имаме светлината на света. Амин“, призовава отец Боян Саръев.

Ден по-късно, на 4 декември, отец Боян Саръев постъпва за лечение в болницата в Кърджали, където е лекуван до 12 декември. Насочен е към Университетска клиника в София и е изписан на 23 декември. Здравословното състояние на свещеника рязко се влошава три дни по-късно и отново е приет в болницата в Кърджали. На 27 декември, на Стефановден, отец Боян Саръев напуска този свят.

Поклонението пред паметта на отец Боян Саръев ще се състои в 9:00 часа и ще продължи три часа. В 12:00 часа ще започне опелото.

Боян Саръев е роден на 5 май 1965 г. в крумовградското село Жълти чал в семейството на мюсюлмани, но приема християнската вяра.

Завършва милиционерското училище в Стрелча и работи като сержант в Крумовград и в София. Завършва школата на МВР в София през 1985 г., а по-късно работи и в завод „Електрон“. Ръкоположен е за дякон през май 1990 г., впоследствие и за свещеник в Пловдивската епархия. В продължение на три десетилетия отец Боян Саръев служи в църквата „Успение на Пресвета Богородица“ в Кърджали.

Свещеникът става известен в началото на 90-те години на ХХ век, когато основава „Движението за християнство и прогрес“. Той обикаля Родопите и проповядва християнските ценности с цел да покръсти българомохамеданите в православната християнска вяра.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари