Родните занаяти оживяват в Русе

1

Дунавската задруга представя своя изложба по случай деня на Света Петка

„…Моля, приемете пожеланията ми за здраве, удовлетвореност, късмет и все повече успехи! Запазете ентусиазма си и непреставайте да допринасяте за културното развитие на Русе и региона! Съхранявайте и предавайте на идните поколения магията на българските бит и традиции!

Нека заедно работим за бъдещето на децата ни, недопускайки забравянето на идеалите на нашите предци!...“, това се казва във връчения поздравителен адрес от името на областния управител Галин Григоров на председателя на Дунавската задруга на народните художествени занаяти Татяна Колева, а поводът е откриването на днешната изложба по случай деня на Света Петка, която същевременно се оказва и покровителка на сдружението.

Тази година изложбата е на открито пространство, поради епидемичната обстановка в страната. Експозицията включва множество произведения на общо 25 майстора, като сред тях има хора от София, Велико Търново и Варна. Независимо от разстоянието между посочените градове, то всеки от майсторите е член на дружеството.

Ковано желязо, везба, художествена керамика, дърворезба, различни видове ножове, калоферска дантела, гадулки, иконопис, рисувана коприна, кожени изделия и черги са само част занаятчийските произведения, които могат да бъдат видени.

Занаятите са много и няма как да има обединяващ акцент!“, каза Татяна Колева.

„Опазването на традиционната българска култура – това, на което ние сме се посветили, е наистина много трудно, защото на всички ни е ясно какво е съвремието, колко е динамично… Съхраняването на тази култура е малко в страни от динамиката на днешното време! Въпреки това ние трябва да опазим традицията на българския народен занаят! Стараем се да се обърнем към младите, защото смятаме, че там нишката е много изтъняла.“, допълни още тя и поясни, че работят с множество училища като

ОУ „Иван Вазов“, СУ „Възраждане“, Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“, Националното училище за изкуства „Проф. Веселин Стоянов“ и още много други.

Независимо, че годината е била доста „затворена“ майсторите не са спирали да творят. Те очакват всеки посетител, за да го върнат обратно в една доста позабравена атмосфера. Изложбата ще може да бъде разгледана до следващия петък, а също така всеки, който пожелае, може да си закупи на място нещо за спомен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари