Роднини на убита жена ще съдят България в Стасбург

0
94-годишната жена издъхна в мъки, а съдът намали присъдата на убиеца ѝ от 22 години на 8
94-годишната жена издъхна в мъки, а съдът намали присъдата на убиеца ѝ от 22 години на 8 Видео: NOVA

Правен абсурд – Софийският апелативен съд намали на 8 години затвор присъдата на рецидивист, осъден на първа инстанция на 22 години.

Наказанието е за грабеж и убийство на възрастна жена от Видин. Делото се проточи четири години. След последното решение на Темида роднините на починалата жена заявиха, че ще съдят страната в Страсбург.

Той има 23 присъди за кражби и бе единственият заподозрян за грабеж придружен с побой над 94-годишната Емилия Бузова от Видин. Жената почина месец след нападението, а нападателят й - 42-годишият Петър Петров от Белоградчик -получи 22 години затвор вместо доживотен, заради направените самопризнания. Които по-късно промени.„Невинен съм. Затова ще жаля. Ще жаля до края.Друг е извършителя”, обясни в съда през 2015 година той, припомня NOVA.

След жалбите на Петров Апелативният съд в София намали присъдата му – на 8 години лишаване от свобода. Близките на починалата Емилия Бузова изразиха гнева си: „Безсилие, гняв, защото знам, колко несвършена работа има и безсилие, защото знам, че нищо не мога да направя. Оставили са го некадърните ченгета, немарливите прокурори и може би един съд, който върви по стъпките на закона и…толкова. Баба ми си отиде по безумно жесток начин – като куче. Аз, може би ще съдя държавата”, коментира Милена Нейова, внучка на убитата и добави, че виновниците за смъртта на възрастната жена са много.

Аргументите на съда, за да намали присъдата на Петър Петров са, че, органите на досъдебното производство не са провели адекватно първоначално разследване и не са извършили необходимото освидетелстване на задържаните лица. Пропуските водят до невъзможност да се установят авторите на нападението върху пострадалата и до ангажиране на тяхната наказателна отговорност. За авторство на побоя от страна на подсъдимия също липсват всякакви годни доказателствени източници.

Роднините на починалата жена не виждат смисъл да обжалват решението на Апелативният съд. Няма да обжалва и осъдения Петър Петров. „Той от 22 години, първоначално, после 20 години и сега – тези 8 години, той е доволен, обади се от затвора и каза,ч е няма основание ние да обжалваме и не желае това”, коментира неговият адвокат Жасмина Илиева.

Държавното обвинение, обаче все пак ще обжалва решението пред последната възможна инстанция – касационния съд.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари