Роднина на пациент в УМБАЛ "Канев" се оплаква от грубо отношение

5
Според анонимния сигнал, проблемът в болницата е в отношението на работещите в нея към пациентите
Според анонимния сигнал, проблемът в болницата е в отношението на работещите в нея към пациентите

„Освен да лекува пациенти, лекарят би трябвало и да ги настройва психически, да им помага да осъзнаят какво се случва с тях. Когато отиде на лекар, човек трябва да бъде предразположен. Тук аз виждам един град на ужасите, болница на ужасите

 Това казва читател на Факти.бг, чийто близък човек е пациент в русенската болница УМБАЛ „Канев”. Ето и цялата публикация на медията:

Желае да остане анонимен, не го казва преди да попитаме, но смята, че близките му русенци биха имали проблеми при бъдещи свои лечения, ако се разбере кой е той.

Според читателя ни обаче, проблемът с отношението на работещите в УМБАЛ „Канев” лекари, сестри и санитари не е в частност към неговия близък. Според него, грубости от медиците понасят всички пациенти. „Имам усещането, че работещите в болницата си предават един на друг това лошо отношение. Като че ли лекарите се отнасят лошо и затова и сестрите, и санитарите си позволяват да се държат така. Близкият ми каза, че сестрите понякога влизат с табелки с имена, обърнати наобратно. Една санитарка пък се скарала на моя близък, че иска да се разходи в коридора, за да се раздвижи. Това арогантно държание би трябвало да бъде ограничено от лекарите”, казва читателят на ФАКТИ.

Според него, в УМБАЛ „Канев” има и голям проблем с информирането на пациентите и близките им за състоянието им: „Аз не мога да влизам при моя близък. Разбирам го, заради COVID-19 е. Лекарите обаче би трябвало да отидат при пациента, да му обяснят какво му е, да обръщат внимание на всеки един от пациентите. Моят роднина постъпи в болницата, а след това 2-3 дни бяхме в неведение какво се случва, какво не е наред. Опитах се да се свържа с болницата, за да може да получи повече внимание. Ситуацията обаче беше на пълно затъмнение – не можеш да влезеш при лекар да попиташ, а на телефона, който ми дадоха, за да получа информация ми обясниха много повърхностно какво му е. Казах на моя близък да обясни по-настоятелно за състоянието си. Когато го направил, сестрата отговорила на въпроса с въпрос вместо да го утеши. Много странно поведение.

Начинът на поведение и безхаберието, което имат спрямо пациентите си и информацията, която им дават – не става дума за информацията, която се предоставя на близките и роднините, а на самите пациенти, това не е логично. Не може пациентите да се подписват на разни документи и да се съгласяват с всички неща, които им правят, а в същото време никой да не им обяснява какво е състоянието им”, казва ни нашият читател.

Уебсайтът на УМБАЛ „Канев ме изненада – има много информация, която се достъпва лесно, има опции за филтриране, за търсене на точно това, което ни е нужно да открием. Повечето процеси имат разписана и публикувана процедура. Това важи и за работата с журналисти – преминава се през процедура. Освен, че е удобен, сайтът още изглежда доста добре.

Според нашият читател обаче, лечебното заведение няма топла вода, а мъртви насекоми по лампите си. Нужно е да отбележим, че в момента Русе е без топла вода заради ремонти по топлопреносната мрежа, което не означава, че няма начини за осигуряване на топла вода на лекуващите се пациенти. Почистването и дезинфекцирането, според сигнала, който получихме, се изразява в „забърсване” на пода, което може да се окаже особено притеснително, имайки предвид, че близкият човек на подателя на сигнала е постъпил в болницата с респираторни оплаквания. Получихме информация още, че масово чакащите за преглед носят маски без да покриват носовете си и никой не им се прави забележка.

Иначе казано – може би модерната онлайн визия не се пренася в реалността. Според читателя ни обаче, болницата действително е модерна и оборудвана съвременно. В болничните стаи на пациентите дори има обособени бани и тоалетни.

Според подателя на сигнала към ФАКТИ, проблемът в УМБАЛ „Канев” в Русе не е в апаратурата, не е в лечението, дори не е в мъртвите насекоми по лампите. Според него, проблемът е в отношението на работещите в болницата към пациентите: „Всеки очаква някаква надежда. Човек отива в болницата, за да получи надежда, а не да го настроят, че ще го изпратят с некролог”, казва той.

На въпроса дали нашият читател се е опитал да подаде сигнал към управата на болницата, той отговаря: „Не мисля, че дори и да подам сигнал, ще има полза. Преди десет години системата в болницата беше същата като сега. След десет години, струва ми се, отново няма да има промяна. Радвам се, че правят всичко възможно за лечението, но отношението е проблем. Разбирам, че пациентите в болницата не са един или двама, а много, но това е болница. Никой не отива там, защото му е приятно”.

Нужно е да отбележим, че подателят на сигнала изключва спешната помощ на болницата и медиците. Казва, че е много благодарен на лекарите от спешната помощ, които са направили всичко необходимо неговият близък да се чувства добре физически и психически.

Свързахме се с русенската болница УМБАЛ „Канев” и говорихме с д-р Лидия Стефанова, която е директор медицински дейности там. В момента тя изпълнява още и длъжността на изпълнителен директор, тъй като изпълнителният директор на болницата – Иван Иванов, е в отпуск. Макар, че с д-р Стефанова разговаряхме по телефона, тя предпочете да отговори писмено на въпроси, които изпратихме към пиара на болницата. Нямахме възможност за задаване на уточняващи въпроси.

Публикуваме без редакция изпратените въпроси и съответните им отговори:

- Колко пъти на ден се прави дезинфекция в общите помещения на болницата?

- Според разработена и утвърдена със заповед на изпълнителния директор Програма за профилактика и контрол на вътреболничните инфекции, Приложение 3 - Дезинфекционна политика и определените в нея зони на риска.

- Има ли отделения, които се дезинфектират по-често?

- Да, отделенията включени в Зона с висок риск от възникване на вътреболничните инфекции:

Отделение „Съдова хирургия“, ІІІ отделение по вътрешни болести, гастроентерология и клинична хематология, клиника „Ортопедия и травматология“ , отделение „Урология“, Отделение Обща, гнойно-септична, детска и еднодневна хирургия, Отделение „Неврохирургия“, Отделение за интензивно лечение на заболявания с терапевтична насоченост, Отделение „Анестезиология и интензивно лечение“ – структура „Интензивно лечение на заболявания с хирургична насоченост“, структура„Анестезиология“, структура„ Интензивно лечение на заболявания в акушерството и гинекологията“, Централна операционна и Операционна в АГ-комплекс, Отделение по педиатрия, Отделение „Диализно лечение“, Мултипрофилно спешно отделение, Отделение по инфекциозни болести, Микробиологична лаборатория, отделение „Акушерство и гинекология“ –всички структури, отделение „Неонатология“, отделение „Ушно-носно-гърлени болести“, както и всички изнесени извън отделенията операционни зали, всяка болнична стая, в която е изолиран пациент.

- В болницата има ли топла вода?

- Да централно топлоснабдяване. По време на профилактика на топлопреносната мрежа се създава вътрешна организация.

- По какъв начин пациентите получават информация за състоянието си и лечението си?

- Съгласно национален рамков договор и утвърдени Инструкция за информиране на пациентите за вътрешния ред в УМБАЛ „Канев“ АД и за техните права и задължения и Ред за прием на пациентите в лечебното заведение и информирането им за техните права и задължения, утвърдени със заповеди на изпълнителния директор.

- По какъв начин тази информация се предоставя на близките на пациентите?

- Съгласно желанието на пациента, изрично уполномощените лица, които имат право, Ред за прием на пациентите в лечебното заведение и информирането им за техните права и задължения и Правила за организация на дейностите при изписване на пациенти от лечебното заведение, утвърдени със заповеди на изпълнителния директор, утвърдени със заповеди на изпълнителния директор.

- Кой следи за носенето на предпазна маска сред пациентите, които идват на преглед?

- Определени със заповед на изпълнителния директор длъжностни лица, които имат задължението да извършват съответният контрол.

- В болницата има ли недостиг на санитари?

- Не

- Как се дезинфекцират помещенията, в които са настанени пациентите (техните болнични стаи)?

- Съгласно Болничната политика за дезинфекция и Правилниците за устройството, дейността и вътрешния ред на всяко отделение, разработени от началниците на отделения и утвърдени от изпълнителния директор.

- По какъв начин се раздвижват пациентите на легло? Могат ли да излязат в коридора например?

- Да, съобразно тяхното моментно състояние и възможност от етапа на лечение.

- До Вас достигали ли са сигнали за грубо отношение към пациентите?

- Да

- Ако някой желае да подаде такъв сигнал, как може да го направи?

- Съгласно Ред за прием на пациентите в лечебното заведение и информирането им за техните права и задължения, утвърден със заповед на изпълнителния директор.

Действително получихме отговор от УМБАЛ „Канев” по сигнала на нашия читател за нередност там. Аз имам и един допълнителен въпрос – това ли е начинът, по който и пациентите в болницата получават отговори на запитвания си? При главоболие приемете метамизол. Или на простосмъртен език – аналгин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари