Родители отписват децата си от училища, свързани с Гюлен

0
Родители масово отписват децата си от страх
Родители масово отписват децата си от страх Снимка: Selahattin Sevi / AP / Scanpix / LETA

В Белгия представители на турската общност започнаха да отписват децата си от училище, свързано с Гюлен, от стах, че ще бъдат обявени за предатели, съобщава БНТ.

Учебната година в Белгия още не е започнала, но училищата Люсерна вече губят ученици. Родители масово отписват децата си от страх, че ще им бъде лепнат етикета "колаборационисти".

Причината е, че училищата са свързани с организацията ФЕТО на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, а в социалните мрежи се води истинска кампания на омраза сред турската общност в страната. Ръководството на колежа Люсерна обмисля да заведе съдебен иск срещу използващите езика на омразата, поискано е и полицейско наблюдение от началото на учебната година на 1 септември.

Във Фламандския регион има 5 училища Люсерна, а в Брюксел 2. В тях се обучават около 1 500 деца. След неуспешния преврат на 15 юли привърженици на Ердоган излязоха на протести в Белгия.

Имаше и атака срещу общински център в провинция Лимбург, който е използван от поддръжници на Гюлен. Турският посланик в Белгия обвини фламандското правителство, че подкрепя тероризма, тъй като не обръща гръб на движението на Гюлен. По-късно турският дипломат се извини за думите си.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари