Ризата от мощите на свети Димитър Басарбовски беше положена завинаги в басарбовския скален манастир

1
Святата реликва е дар на Русенската епархия от румънския патриарх Даниил в отговор на молбата на Русенския митрополит Наум
Святата реликва е дар на Русенската епархия от румънския патриарх Даниил в отговор на молбата на Русенския митрополит Наум Снимка: bulgariamonasteries.com

От днес - светият ден Благовещение, ризата от мощите на свети Димитър Басарбовски, дарена от Румънската православна църква, завинаги е положена в русенския скален манастир, в който е живял светецът.

Това обясниха за БТА свещеници в русенската катедрална черква "Света Троица".

Ризата е покривала мощите на свети Димитър Басарбовски, които се съхраняват в катедралния храм на Букурещ, тъй като светецът е покровител на румънската столица.

Святата реликва е дар на Русенската епархия от румънския патриарх Даниил в отговор на молбата на Русенския митрополит Наум. Тя бе изложена за поклонение няколко дни в русенския катедрален храм.

Свети Димитър Басарбовски е живял през 18-ти век в многовековния скален манастир в каньона на река Русенския Лом край село Басарбово. Мощите му са пренесени от Русенско в букурещката черква "Свети Свети Константин и Елена" на 13 юли 1774 г .

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари