РИОСВ - Русе отне разрешителното на „СИД ГРИЙН“ ЕООД

1
Екоинспекцията взе мерки за повишаване на събираемостта по санкции при екологични нарушения
Екоинспекцията взе мерки за повишаване на събираемостта по санкции при екологични нарушения Снимка: РИОСВ - Русе

РИОСВ - Русе предприе мерки по повишаване на събираемостта на сумите по наложени санкции за нарушения на екологичното законодателство

Това съобщи днес директорът на инспекцията инж. Цонка Христова по време на пресконференция по повод Световния ден на околната среда 5 юни.

Подписани са 15 споразумения с нарушители на екологичното законодателство за събиране на наложени санкции. Става дума за глоби на обща стойност 11 200 лв. от началото на годината. С този инструмент на ЗААН се дава възможност на нарушителите да заплащат 70% от наложените санкции. Освен че се повишава събираемостта, подходът елиминира обжалването на наложените наказания, подчерта инж. Христова, пишат от пресцентъра на поверената ѝ институция.

РИОСВ - Русе контролира 3 области и 22 общини, като всяко населено място има специфични екологични особености. Инж. Христова съобщи, че досега от планираните 862 проверки на 713 обекта са извършени 376 планови и 171 извънредни проверки на 447 обекта. За нередности са дадени 225 предписания и са съставени 47 акта за установяване на административни нарушения (АУАН). Издадени са 15 наказателни постановления на стойност 24 000 лв., а наложените текущи месечни санкции за на стойност 177 240 лв.

Отнет е разрешителният документ за дейности с отпадъци на „СИД ГРИЙН“ ЕООД. В рамките на 3 години юридическото лице е наказвано два пъти, с влезли в сила 2 наказателни постановления, което прави невъзможно неговата дейност, защото дори и да използват закупени заготовки, те генерират отпадъци, с които не могат да се разпореждат, съобщи инж. Христова.

Напът е да се реши проблемът със заблатените участъци и замърсяването с отпадъци в района на Гара Бяла. Инж. Христова даде положителна оценка за инвестициите на топлофикационното дружество в Русе, чиято сероочистваща инсталация работи и се спазват сроковете за изграждане на депото за неопасни отпадъци. Като успешна беше отчетена работата при съвместните проверки с регионалните структури на МВР в трите области. Установени са незаконни дейности по съхранение и третиране на излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС). На нарушителите са дадени предписания за почистване на заетите със стари автомобили терени и предаването им на регламентирани площадки. Съставени са актове за констатираните нарушения.

Като чувствителни определи инж. Цонка Христова представителите на неправителствения сектор в Русе. Тя подчерта ролята на диалога за решаване на екологичните проблеми на града. До момента са проведени две срещи, а до края на седмицата предстои още една – за новата Програма на МОСВ „Политики за младежта в сферата на околната среда”.

Чрез средства на тази програма ще бъдат финансирани проекти в широк спектър. Целта е включване на повече млади хора в процесите по намиране на решения и прилагане на конкретни практики, свързани с посочените приоритетни теми на Програмата. Очакваме да получим проекти, които да постигнат ефект“, каза още инж. Цонка Христова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари