РИОСВ – Русе обявява два конкурса

0
Желаещите да участват трябва да се фокусират върху влажните зони на територията на Русе
Желаещите да участват трябва да се фокусират върху влажните зони на територията на Русе

По повод отбелязването на Световния ден на влажните зони - 2 февруари, РИОСВ – Русе обявява два регионални конкурса.

Първият е за изработване на проекти за пощенска картичка, а втория за GIF-анимация. В първия конкурс могат да участват ученици от прогимназиален етап на обучение (5-7 клас), а в този за анимация – ученици от гимназиален етап (8-12 клас). Желаещите да участват трябва да се фокусират върху влажните зони на територията на РИОСВРусе - „Остров Батин“, „Рибарници Мечка“, „Калимок – Бръшлен“ и „Комплекс Алеко – Телика“.

Целта на конкурсите е да провокират интереса на младите хора към тези специфични защитени територии, които имат голямо значение за намаляване на риска от бедствия, биологичното разнообразие и възможностите за развитие, които предоставят. Проектите трябва да имат  художествена и информационна стойност, както и практическа приложимост. Победителите ще бъдат отличени с индивидуални награди, а най-добрите проекти ще бъдат интегрирани на интернет страницата на РИОСВРусе.

Проектите, придружени с информация за авторите трябва да се изпратят в инспекцията до 2 февруари 2018 г.Резултатите от конкурсите ще бъдат обявени на 7 февруари 2018 г. на интернет страницата на РИОСВРусе.

Допълнителна информация за конкурсите е публикувана на адрес: http://www.riosv-ruse.org/konkursinariosv-ruse.html.

Влажните зони са територии, в които водата покрива почвата или присъства в нейния горен слой, през цялата година или сезонно. Водата е основният фактор. Те могат да бъдат естествени или изкуствени, постоянни или временни, статични или течащи. В естествените влажни зони се срещат редки животински и растителни видове. Имат изключително важна роля за кръговрата на водата като възстановяват водните запаси и подхранват подпочвените води.

На контролираната от РИОСВ – Русе територия значимите влажните зони се намират по поречието на река Дунав и река Янтра. За опазване на ценните видове на флората и фауната голяма част от тях са обявени за защитени местности. По важните значими зони са – „Рибарници МечкаОстров Батин, Дойчов островОстровен комплекс „Алеко-Телика”, ЗМ „Калимок-Бръшлен”,ЗМ „Остров Пожарево”, ЗМ „Блатото край село Малък Преславец” и Поддържан резерват „Сребърна”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари