РИОСВ - Русе и Английската гимназия отбелязаха събитие на ЮНЕСКО

1
Учениците влезнаха в ролята на туристически агенти
Учениците влезнаха в ролята на туристически агенти Снимка: РИОСВ - Русе

Със съвместна инициатива РИОСВ - Русе и възпитаници на Английска езикова гимназия „Гео Милев“ отбелязаха вчера 50-годишнината от приемането на Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО

Това е първото от предвидените от РИОСВ - Русе събития за отбелязване на юбилея, съобщиха от екоинспекцията.

В инициативата участваха ученици от 11 клас, в профили „ИТ и Предприемачество“ и „ИТ и Математика“ на гимназията, която е асоциирано училище към ЮНЕСКО. Те влезнаха в ролята на туристически агенти, предлагащи услуги за индивидуални и групови туристи, разработвайки маршрут/и за посещение на обекти на ЮНЕСКО в България.

Реализираният проект е част от обучението по ИТ в избираемия модул, които учениците са разработвали 8 учебни часа. Целта е да се свържат съвременните технологии с популяризирането на обектите от културното и природно наследство на ЮНЕСКО в България.

Девет ученика, работили в два екипа, под ръководството на Кремена Дюлгерова и Светлана Колчева бяха отличени за креативност и ИТ умения при реализацията на училищните проекти. Те бяха отличени с грамоти и предметни награди от Светлана Иванова – директор на дирекция в екоинспекцията. Тя ги поздрави за усърдието и им пожела да популяризират българските обекти на ЮНЕСКО и да имат възможността да посетят световните такива. Интерактивните карти са видими на адреси: карта 1карта 2.

За отбелязването на годишнината РИОСВ-Русе организира фотоконкурс „Моето семейно приключение в Сребърна – обект на Световното природно наследство на ЮНЕСКО и Биосферен парк“ съвместно с Община Силистра и Природонаучен музей – с. Сребърна и изложба на българските обекти на културното и природно наследство на ЮНЕСКО, която ще се състои по време на кръгла маса за управление на влажните зони в гр. Силистра тази година.

Темата на юбилейната година е: „Следващите 50: Световното наследство като източник на устойчивост, хуманност и иновации“. Пет ключови области ще определят насоките през следващите 50 години: Изменението на климата и опазване на наследството; Балансирано представяне на вписаните обекти; Устойчив туризъм; Дигитална трасформация и възстановяване след COVID-19.

Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО (1972 г.) е най-ранният опит да се обединят в един документ концепциите за съхраняване на природата и за опазване на културните обекти. Днес, в списъка към Конвенцията са включени 1154-те обекта на природното и културно наследство, разположени в над 160 държави.

България е една от първите страни, присъединили се към Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство през 1974 г. Понастоящем в списъка на световното наследство са включени 10 обекта на територията на страната – 3 природни и 7 културни обекта: Природен резерват „Сребърна“; Национален парк „Пирин“; Национален парк „Централен Балкан – част от сериен европейски обект на световното наследство на ЮНЕСКО „Старите и вековни букови гори на Карпатите и други региони в Европа“; Боянска църква; Мадарският конник; Тракийска гробница Казанлък; Ивановски скални църкви; Рилски манастир; Античен град Несебър; Тракийска гробница Свещари.

Информация за 50-годишнината, както и за проведените инициативи ще се публикуват на интернет страницата на РИОСВ-Русеhttps://www.riosv-ruse.org/50-godishninata-ot-konventziyata-na-unesco

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари