РИОСВ: Няма превишения на фини прахови частици в Русе

0
Това сочат данните от Автоматичната измервателна станция на ИАОС „Възраждане“, разположена в централните части на града
Това сочат данните от Автоматичната измервателна станция на ИАОС „Възраждане“, разположена в централните части на града Снимка: © Yavor Michev

Няма регистрирани превишения на фини прахови частици 10 микрона през ноември в Русе.

През месец ноември няма превишения на нормата за фини прахови частици 10 микрона (ФПЧ10), в гр. Русе. Това сочат данните от Автоматичната измервателна станция на ИАОСВъзраждане“, разположена в централните части на града.  Средноденонощната норма  за този показател е  50 µg/m3, а отчетените стойностти варират от 21.75до 44.41 микрограма на кубичен метър.  

От началото на годината до настоящия момент има отчетени 31 дни с превишения на този показател. Съгласно българското законодателство разрешените дни с превишения са 35. За сравнение - през октомри миналата година те са били 52. 13 от регистрираните превишения на фините прахови частици в Русе тази година се дължат на случаите на изгаряне на следжътвени остатъци в съседна Румъния и преобладаващата западна посока на вятъра, предпоставяща  пренос на емисии и сажди към Русе.

За град Силистра от началото на годината има регистрирани само 5 превишения. Отчетената средномесечна концентрация на атмосферния замърсител остава трайно ниска - 22.67.

Данните за качество на атмосферния въздух и месечните справки за нивата на фините прахови частици се публикуват на интернет страницата на РИОСВ-Русе.

Приключиха пробонабиранията за миризми в Русе

Приключи дейността по пробонабиране на миризми с апарата за измерване на интензивно миришещи вещества OdorPrep в град Русе. Той беше разположен в района на АИС „Възраждане“ през септември 2018 г., като целта беше да се подпомогне обективизирането им. Впоследствие срокът на използването му беше удължен, за да се пробонабира през летния период на настоящата година. 

През удължения срок са  извършени 7 пробонабирания, от които 6 проби от кв. „Възраждане“ и 1 от Западна промишлена зона (ЗПЗ), с помощта на мобилното устройство на апрата. Пет от пробите са вземани след подадени сигнали за неприятни миризми, а 2 от тях - контролно. Резултатите от анализа чрез метода олфактометрия на взетите проби, изпитвани в специализирана лаборатория в Италия, не са притеснителни. Миризми  в по- висок интенцитет от 34 единици  са  регистрирани на 22 юли в кв. „Възраждане“ и на 16 октомври - 95 единици  в ЗПЗ, при контролно пронабиране.  Резултаттие от останали проби показват < 25 едици т.е. под границата на откриване съгласно Европейският стандарт EN 13725.

Миризмите не могат да се измерват с конвенционални технически средства за индивидуални химични съединения, вместо това се налага да се използва човешкото усещане за миризма. Определянето на концентрацията на миризми чрез човешкото усещане се нарича олфактометрия. Методът се базира на използване на панел (стенд), където шестима /четирима души в лабораторни условия се подлагат на експозиция на миризма от проба въздух, разредена в различна степен с чист въздух. Положението, при което трима/ двама души (половината панел) са способни да усещат миризмата, докато другата половина – не могат, се определя като праг на усещане на миризмата; разредената проба тогава има концентрация от 1 единица миризма на кубичен метър (OU/m3). Истинската концентрация на миризмата се определя от степента на разреждане.

Протоколите от анализизите можете да видите тук:

№ 19_214 от 23.07.2019№ 19_264 от 27.08.2019, № 19_265 от 27.08.2019№ 19_351 от 16.10.2019№ 19_352 от 17.10.2019№ 19_358 от 24.10.2019№ 19_364 от 13.11.2019

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари