Рибите клоуни имат елементарни математически способности

0
Заключението е на японски и китайски биолози
Заключението е на японски и китайски биолози

Заключението е на японски и китайски биолози

Японски и китайски биолози установиха, че рибите клоуни от вида Amphiprion ocellaris са способни да "преброят" белите ивици по телата на потенциалните си съседи и да използват тези математически умения, за да разпознават евентуалните си конкуренти за достъп до морските анемони, с които живеят в симбиоза, съобщи пресслужбата на Института за наука и технологии в Окинава (OIST), Япония.

Изследователите са открили, че рибите клоуни са най-агресивни към екземплярите, които подобно на самите тях имат три вертикални бели ивици по тялото. Същевременно те много по-рядко нападат риби с две или една ивица и почти винаги игнорират тези, които ги нямат.

"Това предполага, че рибите клоуни са в състояние да преброят ивиците и да определят по тях видовата принадлежност на неканения гост", казва Кина Хаяши от изследователския екип от Института за наука и технологии в Окинава, предаде БТА.

Рибите клоуни спадат към доста голям род лъчеперки, които обитават кораловите рифове в симбиоза с различни видове морски анемони. Те живеят сред пипалата на тези безгръбначни животни, което ги предпазва от нападенията на по-големи хищници и им осигурява постоянен запас от храна.

Биолозите отдавна са забелязали, че рибите клоуни обикновено не нападат други риби, с изключение на представители на собствения си вид, които смятат за възможни конкуренти за достъп до морските анемони. Хаяши и колегите ѝ са установили, че представителите на вида Amphiprion ocellaris разпознават възможните конкуренти по броя на страничните им вертикални ивици.

Учените са направили откритието, наблюдавайки как колониите от клоуни реагират на различни истински риби, както и на пластмасови макети с различни цветове, поставени до анемоните. Експериментите са показали, че представителите на вида Amphiprion ocellaris реагират най-агресивно на онези риби и макети, които имат три вертикални бели ивици, докато тези с най-малък брой ивици почти не привличат вниманието им.

Изследователите смятат, че тази поведенческа особеност позволява на рибите клоуни да поддържат границите на териториалните си владения, изразходвайки минимални усилия, като не хабят енергия да нападат риби, които заемат други екологични ниши и не представляват заплаха.

Умението също така им помага да поддържат социална йерархия, тъй като броят на ивиците по тялото на рибата клоун зависи от позицията им в групата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари