Рибари протестираха за свободен достъп до морето в залива "Болата"

2
Те се заканиха да отстояват правата си докрай  Десетки рибари се събраха на протест за втора поредна събот
Те се заканиха да отстояват правата си докрай Десетки рибари се събраха на протест за втора поредна събот Снимка: Павлина Живкова / БТА

Те се заканиха да отстояват правата си докрай

Десетки рибари се събраха на протест за втора поредна събота на входа на град Каварна, предава БТА. За кратко те блокираха и международния път I – 9 към границата с Румъния. С автомобили и колесари те отстояваха правото си за достъп до морето на залива „Болата“ както са го правили години наред. Поводът за недоволството им са зачестилите санкции спрямо тях за пускане на лодки в морето от залива.

Те се заканиха да отстояват правата си докрай, тъй като според тях всеки има право да влиза в морето.

Три са основните искания на протестиращите. Едното е за изграждане на хелинг и слотове за влизане с плавателни съдове в морето от края на залива. Това според техните думи ще заеме само 1% от плажната ивица на „Болата“. Друго от исканията им е да се преустанови практиката за паркиране на автомобили, кемпери и каравани върху пясъка от туристите и да се изгради буферен паркинг. Протестиращите настояват и за построяването на хелинги и слотове по Северното Черноморие, тъй като към момента „Болата“ е единственото безплатно, безопасно и възможно място за пускане на лодки на север от курортен комплекс „Златни пясъци“.

На място и кметът на община Каварна Елена Балтаджиева подкрепи рибарите. Тя каза, че е провела срещи с ангажираните институции. Според Балтаджиева не е коректно да не се обръща внимание на останалите нарушители, а да се глобяват само рибарите. Отправено е предложение за изграждането на паркинг с капацитет от 70 коли. „Не може най-известният залив никой да не може да го види и всеки, който отиде, да бъде глобен“, заяви Балтаджиева. Тя настоя да се въведе ясен регламент за залива „Болата“, за да се спре с този хаос.

Рибарите са категорични, че ще продължат протестите и дори ще отидат в София, за да поискат оставката на министъра на околната среда и водите Юлиян Попов, при липса на реакция от страна на институциите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари