Рибари от Русе се противопоставят на бракониерите

0
Бракониерите по река Дунав все по-често бият рибата с ток
Бракониерите по река Дунав все по-често бият рибата с ток Видео: БНТ

Нараства броят на сигналите за незаконен улов на риба в река Дунав с електрически устройства.

Рибари любители смятат да се борят с бракониерите, предаде БНТ.

Бракониери бият рибата с ток по река Дунав. Сигналите за набезите им са зачестили през изминалите месец и половина, откакто беше свалена забраната за риболов във водоемите. Засега задържани няма. Любители въдичари от Русе организират сдружение, за да се противопоставят на бракониерите.

Родан Цанев е председател на клуба по риболов „Мач Тийм“ и запален рибар. Казва, че бракониерите които използват ток, могат да бъдат разпознати, защото носят в лодките си твърде големи акумулатори.

„Това е втори голям акумулатор или един много по-голям от консумацията на самата лодка. Обикновено излизат вечер, пазят се“, обяснява той.

Уредите на бракониерите зашеметяват рибата и тя изплува на повърхността. Така лесно може да бъде събрана, казват специалистите. През последните месец и половина в отдел „Централен Дунав“ на Изпълнителната агенция по рибарство са получени над 10 сигнала.

„Много е трудна борбата с тях, защото лицата използват бързи моторници, дори има с джетове. Тука в случая, лицето отива на определени места, пускат тока. За 10 минути се обират рибите. Хвърлят ги в лодката и заминават“, разказва Михаил Михайлов – началник на Отдел „Рибарство и контрол – Централен Дунав“.

За да прекратят бракониерските набези, рибарите от Русе се обединяват в ново сдружение, подобно на вече съществуващо в Стара Загора. Там въдичарите си взаимодействат с инспекторите.

„При наличието на нерегламентирани мрежи или бракониери се прави обаждане на 112 и после мрежите се вадят, изгарят се“, обяснява Родан Цанев.

Сигнали за улов на риба с ток имало и в районите на реките Янтра и Русенски Лом, казаха от Агенцията по рибарство. Задържани засега няма, но миналата година са били хванати бракониери.

„Имаме случаи, когато в Плевенско и Търновско има лица, осъдени на по 4-5 000 лева, иззети са лодки, мотори“, припомня Михаил Михайлов.

Засилените проверки на инспекторите предстоят. А рибарите очакват да регистрират сдружението си в Русе, което ще се бори с бракониерите още през есента.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари