Рибари: Морето остана без чернокоп и паламуд

4
Причината е повишената температура на морската вода
Причината е повишената температура на морската вода Снимка: ribari.eu

Причината е повишената температура на морската вода

Необичайното топлото време по българското Черноморие превърна прясната риба в деликатес. Според рибарите няма улов на чернокоп и паламуд. За да компенсират липсата ѝ търговците внасят риба от съседни държави, а крайната цена за клиентите се повишава.

Традиционно по това време на годината е сезонът на едрия чернокоп и паламуда, но сега липсват по българското Черноморие. Причината е повишената температура на морската вода.

Студените води групират пасажите, стават по-плътни и се забавя изтеглянето на риба, която може да дойде в нашите брегове значително по-късно. Не се знае дали изобщо ще има улов, не мога да кажа такова нещо или да го предвидя”, заяви един от рибарите пред БНТ.

Сафрид, зарган - това е, което има в момента. Необичайно топла е водата 18 градуса беше вчера, което за средата на ноември е много”, уточни друг рибар.

Пресен чернокоп на рибните пазари в Бургас липсва. Продава се единствено паламуд, който е внос от Гърция или Турция, а цената му започва от 12 лева за килограм.

Ограниченият улов води и до по-високи цени. Сафридът се продава по 10 лева за килограм, зарганът по 16, а леферът по около 25 лева.

Питат само за чернокоп. Естествено всеки търси това, което няма”, каза търговецът Светлана Симеонова.

“Има само лефер и леферът гони всичко и може би затова няма”, обясни друг търговец.

Оказва се, че заради климатичните промени рибата мигрира през Източната част на Черно море и това допълнително затруднява възможностите за риболов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари