Рецепта за жито за Задушница - зрънцата остават цели, а вкусът е разкошен

0
Утре е последната голяма задушница за тази година - Архангеловата
Утре е последната голяма задушница за тази година - Архангеловата Снимка: supichka.com

Утре е последната голяма задушница за тази година - Архангеловата

Утре е последната голяма задушница за тази година - Архангеловата. По традиция всяко християнско семейство почита този ден и си спомня за тези, които вече не са сред нас. Сред най-спазваните семейни традиции на Задушница е приготвянето на жито за подавка. Всяка домакиня си има своите малки тайни за варено жито, но сега ще ви дадем изпитана рецепта от За Жената.

Продукти:

- 500 грама пшеница;

- вода;

- щипка сол;

- по желание - стафиди, орехи, лимонова кора, канела и пудра захар;

Приготвяне:

Всъщност е много важна технологията, по която се вари житото. Накиснете житото предварително за няколко часа (или цяла нощ), след това го измийте хубаво, докато потече "чиста" вода от него и го сложете в тенджера. Залейте го със студена вода, така че да го покрие 2-3 пръста, и пуснете щипка сол. Оставете го да заври, след което намалете котлона и варете около половин час. 

След това не изливате водата, а махате тенджерата от котлона и покривате капака с плътна памучна кърпа. Така оставяте пшеницата да се "задуши" поне 2 - 3 часа. През това време зрънцата ще поемат останалата вода, но ще останат цели, без да станат на "каша". 

После постилате чиста памучна кърпа на плота и изсипвате отгоре житото, като внимателно го разпределяте на тънък пласт. Тъканта ще поеме излишната влага от житото.

Накрая го прехвърлете в голяма купа и добавете "подправките" - обикновено стафиди (предварително накиснати и отцедени), настъргана лимонова кора, много натрошени орехи, мъничко канела (вкусът ѝ е доста интензивен). Захарта добавете най-накрая, непосредствено преди да насипе житото в порционни чашки.

Ако следвате технологията, няма да имате нужда от галета или натрошени бисквити, за да оберат влагата на житото. То ще е хем добре сварено, хем не разварено и кашкаво, а същевременно сочно!

Накрая върху житото в чашките поръсва пудра захар и бисквити, а понякога и препечено брашънце, за да се "запечата" житото. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари