Рецепта за лечебна напитка от 17 век

1
Сместа помага за намаляне риска от вирусни инфекции
Сместа помага за намаляне риска от вирусни инфекции

Тази позабравена рецепта датира от седемнадесети век.

Древните лечители са използвали именно тази смес за лечение на куп заболявания, пише Актуално.

Древна рецепта за лек, който е безценен за здравето

Основните съставки в нея са боровинки и хвойна. Този лек оказва положително влияние не само върху състоянието на кожата. Но той може да предотврати и куп сериозни заболявания, свързани със съвременния начин на живот. Освен това има способността да укрепва имунната система.

Обяснението за всички ползи от него се крие във високото съдържание на антиоксиданти в боровинките. В това отношение те водят класацията спрямо всеки друг пресен плод или зеленчук, който е бил обект на проучвания досега.

Именно антиоксидантите са отговорни за наситения тъмен цвят на боровинките и за техните лечебни свойства. Тези малки плодчета са изключително полезни за зрението и здравето на сърцето. Те имат способността да понижават нивата на кръвната захар. Консумацията им е от полза за здравето на дебелото черво, доброто състояние на паметта и червата.

Консумирайки чаша пресни боровинки, ще си набавите около 4 грама фибри.

Плодовете на хвойната се отличават със своя специфичен вкус. В Европа и Индия те се използват предимно като подправка, но и като лек.

Ползите за здравето от хвойната са добре известни от векове. Те са били използвани с лечебна цел още в Древна Гърция.

Най-силно внимание привлича съдържащия се в нея 4-терпентин. Това вещество помага за намаляване на нивата на пикочната киселина. Освен това то има способността да насърчава храносмилането. Впечатляваща е и способността му да подкрепя имунната функция, намалявайки риска от вирусни инфекции.

Продукти:

½ килограм пресни боровинки (може и замразени)
½ килограм плодове от хвойна
1 литър червено домашно вино
½ литър домашна ракия
3 супени лъжици мед
3 супени лъжици захар

Приготвяне:

Добре измити боровинките и плодовете от хвойна се поставят в голям буркан, накиснат се за 48 часа. След това добавете ракията, медът и захарта, като разбъркате добре и оставете сместа да престои седем дни, преди да стане готова за употреба.

Четири лъжици се консумират сутрин и вечер. При всяка консумация се вземат няколко зърна от плодове, дъвчат се и се поглъщат. Консумира се в продължение на три дни, след което се спира за два дни. Процедурата се повтаря, докато се изчерпи цялата доза. Ако е необходимо, можете да приготвите друга доза, ако симптомите не изчезнат.

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не може да се използва за самолечение! Преди да започнете лечение с билки, задължително се консултирайте с лекар или фитотерапевт, особено ако страдате от някакво заболяване и приемате лекарства!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари