Реставрират Солаковия хан в Букурещ

1
Консервацията на сградата започва от месец март
Консервацията на сградата започва от месец март Снимка: Nicușor Dan / Facebook

Консервацията на сградата започва от месец март

През март започват дейностите по консервация и реставрация на Солаковия хан в Букурещ. Това съобщи кметът на румънската столица Никушор Дан на официалния си профил в социалната мрежа Facebook.

От публикуваната информация става ясно още, че Общинската администрация за укрепване на сеизмични сгради ще инициира конкурса за решения за изработване на дизайна. След етапа на обезопасяване на сградата ще започнат консолидационните работи, като се запазят оригиналните елементи на сградата, която е исторически паметник.

Солаковият хан носи името на двама предприемчиви братя Солакоглу от Свищов, пише БТА. През 1859 година те построяват имота с търговска цел - фабрика за макарони, но през годините мястото се превръща в подслон за българските революционери имигранти в Румъния. Именно там, в мелницата на хана в двора, през 1868 г. Христо Ботев и Васил Левски преживяват заедно една изключително студена зима, а на първия етаж на хана, в печатницата, Любен Каравелов издава вестниците "Свобода" и "Независимост" и списание "Знание".

През Втората световна война, при американска бомбардировка над Букурещ, голяма част от сградата е унищожена. През 1948 година, когато се извършва румънската национализация, Солаковият хан става собственост на румънската държава. През годините на социализма имотът е използван за настаняване на социално слаби граждани, предимно от ромски произход, и запазва този характер до края на 80-те години, когато имало опасност да бъде съборен от властите. Тогавашният български посланик, русенецът Петър Данаилов, започва да води преговори с румънските власти за неговото реставриране и превръщането му в Български културен център. Въпреки че през 1997 година сградата е обявена за паметник на културата от местно значение, тя продължава да тъне в разруха. През 2003 година потомците на братята Солакоглу успяват да си върнат собствеността на имота, но той е в окаяно състояние.

След като през януари 2019 година част от фасадата и мазилка се срутва, Общината на град Букурещ сезира разследващите органи и започва наказателно досъдебно производство. През същата година Общинският съвет приема Решение 214/23.04.2019 година за откриване на процедура по отчуждаване на сградата исторически паметник, намираща се на адрес "Каля Мошилор" 134, сектор 2, Букурещ, с цел извършване на дейности по съхранение. Това означава Солаковият хан да премине от частна собственост в притежание на столичната община срещу сумата от около 5,6 милиона леи, за да бъде изцяло реставриран и превърнат в общинско културно пространство. Макар в общинския бюджет за 2020 година да са одобрени средствата за обезщетение за имотите, по които тече процедура за отчуждаване, поради ограниченията и пандемичната обстановка, парите не са използвани, пишат румънските медии.

През същата година, след изборите през септември, администрацията на града е сменена. Новото управление обявява публично, че спасението на Солаковият хан е приоритет за него. Това е потвърдено с решение, прието единодушно на 26 ноември 2021 година от Общинския съвет на Букурещ, с което е отделена сумата от 4,5 милиона леи за експроприацията на имота.

“Имаме зелена светлина да започнем работа по Солаковия хан, една от символичните сгради на наследството на Букурещ. Финансовите въпроси относно отчуждаването са решени, сумата е записана в сметката, така че Община Букурещ става собственик, а работите по обезопасяването на сградата ще започнат скоро. След това ще получим достъп до парите за реставрацията, за да превърнем Солаковия хан в културно пространство на Букурещ“, написа кметът Никушор Дан на страницата си във Фейсбук през януари 2022 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари