Реставратор вдъхва нов живот на ценна скулптура, красила парка на завод „Дунавия“

3
Фигурата на момичето е станала обект на вандализъм - с отчупена ръка е
Фигурата на момичето е станала обект на вандализъм - с отчупена ръка е Видео: Русе Медиа

В Русе връщат към нов живот захвърлени творби на изкуството от времето на соца. След настъпването на демократичните промени са премахнати и изоставени на произвола на съдбата.

С тази задача се е заел реставраторът Ясен Янков, който с тревога наблюдава как изоставени скулптури на известни автори стават обект на вандализъм. Последният случай е с женска фигура, служила за паркова украса в несъществуващия вече завод „Дунавия“.

Случайно минавах оттам и ми направи впечатление, стърчеше главата само в бурени. Както виждате, едната ръка е отчупена, открадната от мародери и опити има за рязане долу на краката в глезените“, разказва Ясен Янков, предава Русе Медиа.

Идеализираният образ на млада работничка, направен от скулптора Христо Данев, впечатлява с патината си и художествените си качества.

Скулптурата е много ценна като пластика, автор е един от сериозните скулптори, ученик на Далчев, автор на паметника на Баба Тонка в Русе. Това е произведение на изкуството, не може да ги класифицираме като някакви там партийни или какви ли не поръчки навремето, това е изкуство и трябва да се съхрани според мен“, смята реставраторът.

До фигурата на момичето се съхранява временно и скулптурната група на играещи деца, дело на големия Любомир Далчев, която преди беше на кея. Тя е в отлично състояние и след приключване на ремонта на крайбрежната зона, ще бъде върната на мястото си.

Тя е с благородна патина, много е ценна и хубава като скулптурна композиция. Ще се монтира на осветено място, където да е под наблюдение, защото е много опасно с вандалите и крадците на цветни метали“, казва още Ясен Янков.

Спасената фигура на момичето с отчупена ръка ще бъде поставена в Парка на младежта, където да радва жителите на Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари