Рестарт на сделката за ЧЕЗ

1
Гинка Върбакова пак иска разрешение от КЗК
Гинка Върбакова пак иска разрешение от КЗК

“Инерком” на Гинка Върбакова пак иска разрешение от КЗК, сроковете за финализиране на покупката относителни.

Рестарт на сделката за бизнеса на ЧЕЗ в България - така може да се определи решението на “Инерком България” от петък да внесе ново уведомление и искане за произнасяне в Комисията за защита на конкуренцията, пише 24 часа.

Сделката веднъж бе спряна от КЗК на 19 юли, когато антимонополната комисия отказа да одобри покупката на активите на ЧЕЗ у нас от “Инерком”. Причината - опасения за концентрация, тъй като и в двете компании има соларни паркове.

Излизайки от бизнеса с фотоволтаици обаче, Гинка Върбакова премахна видяната от КЗК концентрация. Бизнесът с фотоволтаици вече не е в портфолиото на “Инерком”, става ясно от прессъобщението на компанията от петък.

Гинка Върбакова не отговаря за контрола и управлението на фирмите, които притежават фотоволтаици, както и чрез собствеността на дружествата (виж карето долу).

Паралелно върви обжалването пред Върховния административен съд на “Инерком” за отказа на сделката. Решението се обжалва и от ЧЕЗ. Заседанието на съда е насрочено за 14 май 2019 г. Но “Инерком” и тук иска рестарт - на 10 септември пуска друга жалба и иска пренасрочване за по-скорошно дата.

Дали тези действия ще дадат резултат и ще има ли сделка бързо, вероятно ще стане ясно скоро. Защото изтича и срокът за плащане, който според изявления от централата на ЧЕЗ в Прага е 9-месечен, което означава до края на ноември. Той обаче може да бъде удължен заради изчакването на съдебното решение.

Все още и КЕВР не се е произнесла по продажбата на бизнеса на ЧЕЗ. Не са написани критериите, по които това да се направи.

Още от 2017 г. ЧЕЗ се опитва да напусне България, като преди това компанията търсеше ненатрапчиво купувачи на бизнеса си. Бизнес, който прави годишен оборот за близо 2 милиарда лева и има 3 милиона клиенти. А в началото на 2017 г. официално обяви, че заради интерес от инвеститори започва процедура за продажба.

Първоначално се говореше за интерес на 10 компании, след това станаха 6, после пък се увеличиха до 8. Наддаването тръгна от 530 млн. лв., офертите стигнаха 300 млн. евро, а според последните публикации сделката с “Инерком” е за 320 млн. евро.

Кандидати за активите на ЧЕЗ у нас бяха Николай Вълканов и братя Бобокови, спрягаше се ТЕЦ “Бобов дол” на Христо Ковачки, “Енерго-Про”, както и румънската “Електрика”.

През ноември 2017 г. за фаворит беше сочен консорциум между българския търговец на ток “Фючър енерджи” и индийската “Индия пауър”. Но в началото на декември “Фючър енерджи” излезе от пазара на ток поради невъзможност да обслужва клиентите си. Компанията отпадна и от надпреварата за активите на ЧЕЗ в България, въпреки че индийският партньор продължи да бъде смятан за кандидат и дори за втори купувач.

След това ЧЕЗ избра да продаде активите на “Инерком България” на Гинка Върбакова с решение на Надзорния съвет на чешката компания от 22 февруари.

Малко след това българската държава обяви, че иска да има дял в сделката. Това стана на среща на Гинка Върбакова с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов. Чехите казаха, че ще анализират, а у нас се появиха противоположни реакции. Още повече че ЧЕЗ води арбитражно дело срещу България.

В същия ден на срещата се проведе и заседание на комисии в парламента, на което Гинка Върбакова и екипът ѝ обясняваха как ще финансират сделката. Бяха изслушани и държавните институции и службите за сигурност. По-късно спешно бе променен енергийният закон, за да се иска и разрешение от Комисията за енергийно и водно регулиране при подобни сделки.

И докато сделката за основния бизнес на ЧЕЗ у нас все още е с неясна съдба, един друг актив на чехите смени не един, а двама собственици. На 31 октомври 2017 г. ЧЕЗ продаде ТЕЦ “Варна” на “Сигда” ООД, която е собственост на децата на бившия транспортен министър Данаил Папазов. На 13 септември 2018 г. стана ясно, че Ахмед Доган е новият мажоритарен собственик на теца.

“Инерком” се освободи от фотоволтаиците

Гинка Върбакова, която бе избрана за купувач с фирмата ѝ “Инерком България”, на бизнеса на ЧЕЗ в България, се освободи от фотоволтаиците. Тя бяха основният актив на компанията и тя ги оглавяваше до 12 септември. Тъкмо тяхното притежаване бе причина за отказа на КЗК да одобри сделката с ЧЕЗ.

От тази дата Върбакова вече не управлява “Евро бетон”, “Улер 2009”, “Еко-строй инженеринг”, “Диана хънт”.

В “Риал Стейтс” заличаването на името на Гинка Върбакова като управител е още от 2 декември 2016 г.

От 13 септември Гинка Върбакова заедно със сестра си Малина Върбакова излиза от борда на директорите на “Солар грийн енерджи”. Това акционерно дружество е едноличен собственик на гореизброените фирми и на сайта му пише, че притежава 22 мегавата фотоволтаици в 4 соларни парка.

Въпреки че излиза от управлението им, към 30 август Гинка Върбакова присъства в списъка на акционерите на “Солар грийн” с 4000 акции, а другите 1000 са на “АВС къмпани”, чийто управител е Теодора Пайтакова, другата сестра на Гинка Върбакова. В прессъобщението до медиите от 21 септември обаче се казва, че в портфолиото на “Инерком България” вече няма фотоволтаици, така че явно фирмата вече не е акционер в “Солар грийн”. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари