Решетников идва в България

0
Бившият генерал от руското разузнаване  идва на посещение у нас
Бившият генерал от руското разузнаване идва на посещение у нас

Бившият генерал от руското разузнаване Леонид Решетников идва на посещение у нас, съобщи във Фейсбук председателят на ДСБ Атанас Атанасов. 

"Известно е, че тази персона изпълнява задачи на руските специални служби за намеса във вътрешнополитическия живот на България и формиране на отрицателно отношение към нашите съюзници! И в тази връзка искам да поставя публично въпрос към премиера Борисов и шефа на ДАНС - Защо не е наложена забрана за влизане в страната на руския гражданин Леонид Решетников като заплаха за националната сигурност", написа Атанасов и определи посещението като поредна хибридна атака. 

Решетников е бивш резидент на КГБ в България, а след това е ръководител на руския "Център за стратегически изследвания" и отговорник за политиката на Кремъл у нас. Преди президентските избори се появиха твърдения, че бившият генерал от руското разузнаване е лансирал кандидатурата на Румен Радев за държавен глава на България. Сега Решетников е изпълнителен директор на Обществото за развитие на руското историческо просвещение "Двуглав орел".

Според информация на Атанас Атанасов Решетников ще посети Русенска област на 27- 30 април. Той идва у нас за дни на българо-руска дружба, организирани от Национално движение „Русофили“ и Обществото за развитие на руското историческо просвещение „Двуглав орел“.

Според програмата на събитието, публикувана на сайта на Национално движение „Русофили“ на 29 април в Русе ще има кръгла маса на тема „140 години от Освобождението на България от османско иго“ , където Решетников ще представи доклад. 

"Под благовидния повод "140 години от Освобождението на България" се организират различни прояви с участието на руските "гости" в гр. Русе и други населени места в областта. И всичко това ще се използва за пропаганда на Путиновия режим и скрито насаждане на скептицизъм към НАТО и ЕС", написа във Фейсбук лидерът на ДСБ по повод посещението на Решетников

На сайта си Национално движение „Русофили“ са публикували и поздравителен адрес от Красимир Велчев (ГЕРБ), който е съпредседател на парламентарната грипа за приятелство България - Русия. От адреса се разбира, че Велчев също е бил поканен на честванията, но е отказал заради предварително поети служебни ангажименти. 

"Искрено вярвам, че взаимното уважение, диалога и толерантността са онези основни фактори, които допринасят за съгласието, мира, сигурността и просперитета на нашите народни", пише в поздравителния адрес на Велчев към организаторите на събитието. 

Според написаното в сайта, програмата на дните на българо-руската дружба включва още:

27 април, петък

9:30 ч. – среща в Генералното консулство на Руската федерация в Русе за връчване портрет на Александър II

10:00 – Посещение на места, свързани с Освободителната война: с. Мечка, с. Тръстеник, Ивановски манастир

18:30 – Концерт във Военния клуб

28 април, събота

11:00-13:00 – Молебен на мястото, където е убит херцог Сергей Лихтенбергски (село Иваново), концерт

15:00 – Молебен пред могилата на Юлия Вревская (г. Бяла)

29 април, неделя

9:00 – участие на българската и руската делегация в литургия в катедралния храм „Света Троица“ в Русе

Източник: OFFNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари