Ремонтът на СУ "Христо Ботев" започва напролет

0
12 милиона лева за ремонт на две училища и три детски градини в Русе
12 милиона лева за ремонт на две училища и три детски градини в Русе

Две училища и три детски градини в Русе ще бъдат ремонтирани по европроект на стойност 12,4 млн. лева.

Повече от 2000 деца и над 200 души зает персонал ще се възползват от подобрените условия в обновените сгради. Това съобщиха от общинската управа в града. 

Проектът, финансиран по оперативната програма "Региони в растеж", предвижда обновяване и модернизиране на сградите и дворните пространства на трите детски градини. В математическата гимназия "Баба Тонка" и в СУ "Христо Ботев" предстои изграждане на спортни площадки, облагородяване на дворните пространства, внедряване на мерки за енергийна ефективност. 

Проектът е с продължителност 30 месеца, но зам.-кметът Димитър Наков обясни, че целта е 85 процента от ремонтните дейности да приключат до началото на септември идната година. Организирани са били и срещи с ръководителите на учебните заведения, като е решено началото на ремонта да бъде поставено сега в математическата гимназия, чиято сграда е паметник на културата, и в две детски градини. След края на отоплителния сезон в училището, в което учат малко повече от 700 ученици, вероятно ще се премине на двусменен режим на обучение. Децата от двете детски градини вече са пренасочени към други филиали. 

Началото на ремонта в СУ "Христо Ботев", чиято сграда е на 120 години и също е паметник на културата, ще бъде поставено напролет. В училището се обучават близо 1100 ученици, като част от тях ще бъдат преместени в съседната сграда на професионалната гимназия по промишлени технологии. 

От кметството обясниха, че общината е била готова с проекта още миналата година и желанието е било ремонтите да започнат през лятната ваканция, но се е наложило оперативната програма да бъде дофинансирана. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари