Ремонтът на летището в Бургас разгневи хотелиери и кметове

1
Те твърдят, че умишлено се унищожава туризма по Южното Черноморие
Те твърдят, че умишлено се унищожава туризма по Южното Черноморие Снимка: Burgas Airport

Те твърдят, че умишлено се унищожава туризма по Южното Черноморие

Недоволство назрява сред хотелиерите и кметовете на морските общини заради ремонт на летището в Бургас. Опасенията на туристическия бранш са, че сезонът по Южното Черноморие е поставен на карта, а достъпът на чуждите летовници – блокиран.

Опитите на Поморие да развива балнеотуризъм извън летния сезон са сериозно застрашени, категорични са от бранша. Причината – точно когато стартират чартърните програми през март, летището в Бургас затваря за ремонт, който ще продължи цял месец.

Друг ремонт – на самолетните писти, е планиран за догодина. Той ще продължи шест месеца. „Заради това, че в последния момент се анулираха част от полетите, браншът е притеснен. Всички разчитаха да отворят доста по-рано – март-април месец“, обяснява Деляна Цонева, председател на Бургаската регионална туристическа камара, предаде bTV.

Водят се в момента разговори за подписване на договори с немската здравна каса за балнеология – за лечение на немски туристи. Но когато няма къде да кацнат, а те не мога да кацнат на летище Бургас, ще летят до Варна и после два часа и половина ще се лашка по завоите, за да дойде до Поморие да прави балнеология. Няма как да стане“, категоричен е Иван Алексиев, кмет на община Поморие.

Абсурд – от Варна. Имали сме групи, които са пътували от Варна – не повториха. Пътната настилка е в окаяно състояние. Това са много дупки. Трасето е много зле“, казва още Деляна Цонева.

Според хотелиерите е сгрешена цялостната концепция за развитие на черноморския туризъм с отдаването на двете морски летища на един оператор.

Това, че концесията е дадена на един и същ оператор, е голяма грешка. Това не е глупост, това е умишлено направено още през 2006 г. Когато няма достъп не само на организирани туристически полети, а и на нормални полети до нашия район, нормално е да обезлюдяват улици, заведения, всичко… Това е тотално обезглавяване на туризма, защото никой не може да прави туризъм за два месеца“, категоричен е хотелиерът Георги Тръпков.

В позиция до медиите концесионерът на летището твърди, че ремонтът няма да се осъществява в активния летен сезон.

Предстоящият ремонт на пистата на Летище Бургас, който ще се осъществи вероятно през 2025 г., все още е в начален етап на планиране и не е окончателно одобрен. Той ще се извършва в най-малко натоварените месеци от годината за летището, така че да не се отрази на летния сезон на 2025 г.“, се казва в становището на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД.

Ние разбираме, че има нужда от ремонт, доколкото знаем самите писти не са в добро състояние, това също до някаква степен може би отблъсква авиокомпаниите да летят до бургаското летище, но шест месеца са прекалено дълъг период, за да не работи“, твърди Деляна Цонева.

Кога летището в Бургас ще има редовна чартърна програма?! Кога летището в Бургас ще излезе в планов ремонт и в какво се състои той с времеви ленен график?! И кога летището в Бургас най-накрая ще се управлява правилно в посока да бъде конкуренция с летището във Варна, а не да бъде забивано и обезкървявано за сметка на Летище Варна?! Защото забележете – от три години има спад с 36% на пътникопотока на Летище Бургас“, категоричен е кметът Иван Алексиев.

Представителите на бранша настояват за спешна среща с министерството на туризма и концесионера на летището, която да даде отговор на конкретните въпроси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари