Ремонт на банята – полезни съвети

0
Във всеки дом в един момент се налага да се правят ремонти
Във всеки дом в един момент се налага да се правят ремонти

Във всеки дом в един момент се налага да се правят ремонти, като може би най-важният е да се извърши качествен ремонт на банята.

На първо място трябва да уточним, че за да имате красива и функционална баня е необходимо да се доверите на доказани професионалисти. От избора на изпълнител до голяма степен зависи качеството и срока за изпълнение, а от това зависи колко нерви ще изхабят и собствениците на жилището.

Основно правило преди да започнете да правите ремонт на банята е да планирате какъв ремонт ще правите- основен или козметичен и да съобразите разходите с възможностите си.

Разходите може приблизително да ви изчисли фирмата или майстора, който ще го извършва. Ако ще правите основен ремонт е добре да подмените всички комуникации- водопровод, електро  инсталация, канализация (ако е възможно). Старите поцинковани тръби на водопровода може и да изглеждат отвън добре, но вътре понякога се наслояват големи количества ръжда и котлен камък и в един момент може да се получат значителни стеснения на места, които да доведат до отслабване на налягането и дори запушване на тръбата. Затова е добре водопровода да се изгради от полипропиленови тръби, като е задължително те да се положат в изолация. Изолацията е превантивна мярка срещу замръзване, ако има места където тръбите минават по външни стени, но главното предназначение е да могат тръбите да се движат свободно при температурните разширения. Трябва да обмислите добре дали ще искате при този ремонт на банята да имате вана, душ кабина или биде. Всички тези изисквания трябва предварително да ги заявите, защото са свързани с изпълнението на допълнителни процедури и залагане на изводи за чиста вода и канал. Също така за монтажа на вана или душ кабина е задължително да 

има прави ъгли в банята, но това не винаги е така. В такъв случай ще трябва да се положи гипсокартон ако не може да се изправят по друг начин. Недостатък на конструкцията от гипсокартон е че стеснява помещението с около 7 см на стена, но пък може да се положи изолация и се получават прави и лесни за работа стени.

Почти всички  водомери в апартаментите са разположени в баните, като в повечето случаи не изглеждат никак добре. Има вариант да се направи кутия от гипсокартон, която трябва да бъде направена така, че да има лесен достъп инкасатора до показанията на водомера и същевременно да може да се извършват ремонти без да се разбива. Друг проблем при апартаментите и многоетажните къщи е тръбата за мръсния канал, която обикновено минава в някои от ъглите на помещението. При извършващия се ремонт в банята тази тръба може също да бъде скрита в кутия от гипсокартон. Помислете дали искате да се промени мястото на лампата, мястото на бойлера (ако има такъв), дали искате да имате шкаф с осветление над мивката или да имате музика и осветление в душ кабината. Защото за всичко това ще трябва да бъдат положени кабели от квалифициран електротехник. Помислете също така и за тавана- той може да бъде изпълнен с 

конструкция от гипсокартон и след това да се шпаклова, може да бъде направен от пластмасова ламперия или да бъдат залепени стиропорени орнаментни плоскости.

Не забравяйте да обърнете внимание и на вратата на банята. Тя е най- уязвима на гниене и повреждане заради наличната влага и честата употреба. Най- добре е да се подмени с врата от алуминиеви профили, като по желание може дори да имате и огледало на което да се оглеждате в цял ръст от вътрешната страна.

След като направите цялата планировка на този ремонт на банята, оставете професионалистите да си свършат работата!

Източник: hitrinibg.com
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари