Ремонт - менте за 1.2 милион лева в дом за дементно болни

0

За нередности в домовете за дементно болни се пише от години. Не само за далаверите, но и за безобразното отношение към хората там.

Незнайно защо, едва преди два месеца омбудсманът и прокуратурата осъзнаха проблема в неговата дълбочина, но отбиха номера само с два нашумели случая: домът в Пловдив, където е регистрирано насилие над пациенти, и домът в Горско Косово, община Сухиндол - през 2019 г. там са починали 24-има пациенти, а прокуратурата ще доказва виновниците чрез ексхумация на жертвите. Похвално, но защо само тези две "институции" са оперативно интересни?

През годините, за състоянието на Дома за пълнолетни лица с деменция в столичния кв. "Княжево", са подадени десетки жалби и сигнали. Докъде ли не, за какво ли не. До неотдавна ефектът от тези "напъни" беше никакъв. Нищо, че само през периода януари 2017 г. - февруари 2018 г. там са починали общо 61 "питомци", а през 2012 г. ръководството на дома бе спипано в кражба на близо 250 000 лева, пише Мариела Петкова в Банкеръ

Не по-малко забележителен е и инатът на т.нар. компетентни инстанции, стане ли дума за битовите условия. Въпреки че дементно болните плащат за "услугите" такса в размер до 80% от пенсиите си, а техните роднини и държавата непрекъснато попълват дупките в бюджета на дома, "пациентите" продължават да обитават стаи с олющени мазилки, с тежко мухлясали стени, с капещи и шуртящи при проливен дъжд тавани и тоалетни, които дори мухите и плъховете заобикалят отдалеч. И всичко това... след бурна строителна дейност, глътнала 1.209 млн. лева.   

Тука има пари, тука нема...ремонт

Обществената поръчка, която през 2018 г. Столична община пуска за ремонта на Дома за пълнолетни лица с деменция в "Княжево", е спечелена от строителна фирма "Елегант ЛТ" ООД , собственост на Любомир Тачев. Последствията от ремонта са описани както в редица протоколи на Инспектората към Агенцията за социално подпомагане (АСП), така и в куп докладни на служители в дома и на дирекция "Социални услуги за деца и възрастни", изпратени в Столична община.  

Съвсем схематично преразказано, съдържанието им буди недоумение:

- повреден е телефонът, с който пациентите се свързват с персонала;

- прекъснати са датчиците на пожароизвестителната система;

- зейват празни шахти, заради липсващи капаци;

- скъсани са подземни кабели;

- запушени канали системно наводняват приземен етаж;

- хидроизолацията също поддава... 

Изпълнителят "Елегант ЛТ" ООД не поправя поразиите, въпреки че до изтичането на гаранционните срокове остават поне пет години. Бившият (вече)  директор на дома Румен Младенов подава сигнал за "недобре извършени ремонтни дейности", но среща тоталния непукизъм на инвеститорския контрол "СОФИНВЕСТ" ЕООД и възложителя на поръчката - Столична община.

Попитахме заместник-кмета по социалните дейности Албена Атанасова защо това са резултатите при инвестиция от 1.2 млн. лв., но отговорът й бе  лаконичен: "Ами всичко, което е било предвидено за ремонт, е ремонтирано!" След което обясни, че "по-голяма част от средствата за ремонта са заминали за асфалтирането на алеите, които били в ужасно състояние..."

Вярно или Не?

От документите, с които разполагаме, за въпросното "асфалтиране на алеите" са похарчени над 400 000 лева. Колкото до тяхното ужасно състояние, това вече не е вярно! Пак според документи, любезно предоставени ни от "едни хора", през 2016 г. мастита строителна компания не само е подарила на дома 32 тона асфалтобетон, но го е "постлала" старателно върху всички алеи и площадки - пак безвъзмездно.

Тук изникват два въпроса: "С какво са се движили немощните обитатели на дома, че за две години да изкъртят асфалта по алеите така, че състоянието им да бъде оценено като ужасно?" и "По силата на каква логика през 2016 г. алеите и площадките са обновени с 32 тона асфалт на стойност 3000-4000 лв., а през 2018 г. - с 208 тона и сто пъти по-скъпо?"

Oтговорът, който получихме от представителя на т. нар. инвеститорски контрол - инж. Ани Игнатова, звучи подобаващо: „Ремонтът в Княжево не е отличен, но е добър!“ Оправданието за мърлявата работа на фирмата, тя обобщи с "по принцип в България ремонтите не са на високо ниво", така че и според нея проблеми няма!

Условията за специализираните институции не са специализирани

Ежедневието на специализираните институции за възрастни е по-близо до хоспис, отколкото до обикновен старчески дом, където хората се самообслужват и са с всичкия си.

Между здравното и социалното министерство няма диалог, с който да се търсят такива решения на проблемите, че медицинските услуги в тези домове да гонят стандарт. Това обяснява, примерно, защо в продължение на 12-13 месеца (2017-2019 г.) никой не успя да установи обитателите на дома в "Княжево" имат ли краста или нямат! А Инспекторатът на АСП - в нито един от протоколите си - не посмя да отбележи съществуването на притеснителни обриви по телата на пациентите. (Можем да публикуваме снимки по въпроса, но предпочитаме да съхраним и малкото достойнство, останало у все още живите "княжевци"). 

Материалната база също не отговаря на специфичните потребности на домуващите. Вила №5, например, разполага само два броя тоалетни чинии и един душ, въпреки че капацитетът на въпросната сграда е 21 легла. Този недостатък (меко казано) явно не прави впечатление никому, защото по време на "елегантния" ремонт през 2018 г. отново е подминат. 

Най-учудващото е, че през май месец 2019 г. Атанасова иска да увеличи капацитета на дома от 78 на 95 души с аргумента, че... добрата материална база на Дома позволявала това. Съвсем естествено, питането ни по ЗДОИ "Защо смята така, след като документите и снимковият ни материал доказват точно обратното?" не бе уважено. С "фундаменталния" аргумент, че „не е налице обществен интерес“. 

Нещо, което изобщо не е вярно, защото:

- през октомври 2018 г. управлението на дома е възложено на неправителствена организация;

- в договора за възлагане на услугата пише, че капацитетът е 78 души, а годишната издръжка на един "пациент", осигурявана от държавата - чрез Столична община - е 9140 лв.;

- "традиционно" годишният бюджет на дома е средно около 700 000 лв., от които 400 000 лв. са предвидени за заплати на персонала;

- пак "традиционно", домът е бил постоянно обитаван средно от 45-50 души - пак годишно...

Официално, административното решение за повишаване на капацитета на услугата се взема от Регионалната дирекция към АСП. От там обаче разрешават дома в "Княжево" да приема не 95, а най-много 90 души.

Така че въпросът ни по ЗДОИ - "Защо се иска капацитетът на дома да скочи от 78 на 95 души?" е съвсем основателен и е от обществен интерес. Особено, ако държавната субсидия се изплаща на легло, а не на реален обитател.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари