Ректори в България получават по-високи заплати от премиера

2
Ректорът на Югозападния университет проф. Борислав Юруков е получавал месечно почти 16 000 лева
Ректорът на Югозападния университет проф. Борислав Юруков е получавал месечно почти 16 000 лева Видео: bTV

Ректори на университети в България получават по-високи заплати от премиера и президента на страната. Това става ясно от декларациите им за миналата година

Ректорът на Югозападния университет проф. Борислав Юруков е получавал месечно почти 16 000 лв. Проф. Евгени Станимиров, който е начело на Икономическия университет във Варна е взимал 9830 лв. месечно.

На този фон заплатата на ректора на най-голямото висше учебно заведение у нас – Софийския университет, е 2 670 лв. Месечното възнаграждение на премиера на България е – 7650 лв., а на президента – 11 320 лв.

„Още в началото на 90-те години на миналия век е избран един краен модел на академично самоуправление. Ректорът се избира вътре от академичната общност… В крайна сметка често се получава дефицит на лична отговорност, едно капсулиране на висшите училища. Тези възнаграждения на ректорите са изцяло функция на академичната автономия, на това колко взима един професор в съответното учебно заведение, но и функция на чувството за благоприличия на съответните ректори, коментира в предаването „Тази сутрин“ по bTV министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той уточни, че е предложил нова наредба за обществено обсъждане, с която ще бъдат регулирани ректорските заплати и ще зависят от „изпълнението на стратегическите цели и задачи“. След влизането в сила на тази наредба ректорът на Югозападния университет няма да взима по-висока заплата от този на СУ, допълни министърът.

Ректорът на Югозападния университет проф. Борислав Юруков, който взима месечно близо 16 000 лв., е начело на учебното заведение от 2015 г. Информацията за рекордно високата му месечната заплата се оказа новина и за неговите колеги.

Търсим позицията на проф Юруков по телефона, с есемси и имейл, но без успех. Не успяваме да го открием и на работното му място.

Според правилника на университета заплатата на ректора би трябвало да бъде разписана от председателя на Общото събрание. До миналата година на тази позиция е проф. Иван Мирчев, бивш ректор. Открихме го по телефона, той отказа интервю, но беше категоричен, че не е разписвал подобна заплата.

Във Югозападния университет учат около 8500 студенти, но броят им спада устойчиво. Преди 7-8 години са били 14 хил.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари