Рекордно топла зима в България за последните 136 години

0
Месечната аномалия средно за страната през февруари е повече от 5 градуса
Месечната аномалия средно за страната през февруари е повече от 5 градуса

Месечната аномалия средно за страната през февруари е повече от 5 градуса

Изминалата зима е била най-топлата за последните 136 години в България и втората най-топла в Европа. Това показват данните на климатолога Симеон Матев, които той представи в анализа „Съвременни изменения на климата в България“.

Според данните глобалната температура през февруари отново е прекрачила прага от 1,5 градуса, регистрирайки стойност от 1,77 градуса. За изминалите 12 месеца средната глобална температура е най-високата регистрирана в света. В Европа февруари също е бил значително по-топъл от нормалното и е на второ място по положителна аномалия, която е с 3,30 °C по-висока от нормата за периода 1991 – 2020 година.

В България февруари е бил най-топлият за последните 58 години, като месечната аномалия средно за страната е повече от 5 градуса, а по поречието на Дунав и в Предбалкана е била дори над 7. В нито един ден през месеца не е имало снежна покривка в равнинната част на страната, включително и по високите западни полета, като и в София.

След като Европа записа най-топлата си зима миналата година, тазгодишната се нарежда на второ място, като е била с 1,44 градуса по-топла, спрямо нормата за периода 1991 – 2020 г. В България изминалата зима е била най-топлата за последните 136 г., като зимните рекорди се дължат основно на топлия февруари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Русе
    Хайде бе! Ами 2007-ма година, когато в края на януари кафенетата на открито бяха пълни да не е била по-студена зимата случайно?! Само психирате хората с тия измислици!
  • 5
    1
    И къде я видяха?
    Нещо като гледам навън, и бррр!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари