Рекордно повишение на нивата на метан в атмосферата през 2021 година

0
Нивата на въглероден двуокис също са продължили да се повишават
Нивата на въглероден двуокис също са продължили да се повишават

Нивата на въглероден двуокис също са продължили да се повишават

Нивата на метан в атмосферата са се повишили рекордно през 2021 г. по данни на американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата, което предупреждава, че трябва да бъдат намалени емисиите на този парников газ, предаде АФП.

"Нашите данни показват, че глобалните емисии продължават бързо да се развиват в грешна посока", заяви Рик Спинрад, директор на Управлението. Метанът е вторият източник на глобално затопляне след въглеродния двуокис. Той се задържа в атмосферата по-кратко (около десет години), отколкото въглеродния двуокис, но затоплящата му сила е много по-голяма.

Учените смятат, че 30% от емисиите на метан са свързани със сектора на изкопаемите горива.

Според Национално управление по изследване на океаните и атмосферата през 2021 г. увеличението на нивата на метан в атмосферата е било 17 части на милиард, което е най-голямото годишно увеличение, регистрирано от началото на измерванията през 1983 г. През 2020 г. увеличението е с рекордните тогава 15 части на милиард.

Миналата година нивата на метан в атмосферата са достигнали 1 895 части на милиард.

Емисиите на въглероден двуокис също продължават да се увеличават с повече от 2 части на милиард спрямо предишната година, което се случва за десета поредна година.

"Намаляването на емисиите на метан е важен инструмент, който можем да използваме сега, за да намалим последиците от изменението на климата в краткосрочен план", каза Спинрад.

В края на февруари Международната агенция по енергетика (МАЕ) също призова за решаване на проблема. В годишния ѝ доклад се отбелязва, че емисиите на метан от секторите на нефта, газа и въглищата са се увеличили с 5 % през 2021 г., но не са достигнали пика от 2019 г.

На конференцията на ООН за климата в Глазгоу миналата година беше поет ангажимент емисиите на метан да бъдат намалени с 30% до 2030 г. Но от петте държави, които изпускат най-много метан заради дейността си с изкопаеми горива - Китай, Русия, Иран, Индия и САЩ, досега само последната е подписала споразумението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Грета Тунберг
    Глупости на търкалета!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари