Еколози: Течовете от "Северен поток" могат да се окажат безпрецедентна заплаха за околната среда

1
Учените анализират какви количества метан са изтекли в атмосферата при инцидентите
Учените анализират какви количества метан са изтекли в атмосферата при инцидентите Снимка: Ройтерс

Учените анализират какви количества метан са изтекли в атмосферата при инцидентите

Течовете от "Северен поток" могат да се окажат "безпрецедентна" заплаха за околната среда, коментират еколози, цитирани от Bloomberg и Investor.bg.

Учените тепърва ще определят какви количества метан изтичат при този инцидент, но опасенията са, че това може да се окаже сериозен проблем за околната среда.

Метанът е сред най-разрушителните за атмосферата газове. Той е по-опасен от въглеродния диоксид, но има по-бърз период на разпад. Тон метан причинява 80% повече щети върху околната среда от въглеродния диоксид и потенциалните проблеми около тези течове са притеснителни, коментира Дейвид МакКайб, учен от екологичната неправителствена организация Clean Air Task Force, цитиран от Bloomberg.

Досега сателитни изображения са показвали изтичане на метан от газопроводи на сушата или от мините. Теч под водата обаче досега не е засичан в такива размери и е предизвикателство за учените да оценят как ще се отрази това на атмосферата.

Има още множество неясноти около тези течове - колко газ е имало в тръбите в този момент, каква е била температурата и налягането, дори и колко големи са дупките на тръбите. Част от газа вероятно ще се разпространи под водата, но това зависи много от дълбочината, на която се намират тръбите, както и от наситеността на микробиологичния живот.

На базата на публично известни факти учени представиха в социалните медии своите изчисления какъв е ефектът. Според Андрю Бакстър, директор във Фонда за защита на околната среда (EDF), при инцидентът са емитирани 115 хил. тона метан, или еквивалента на 9,6 млн. тона въглероден диоксид. Ефектът върху околната среда е съизмерим с годишните емисии от 2 млн. автомобила.

Ако тези сметки се окажат верни, това ще бъде най-мащабното изтичане на метан в историята. Досега "рекордът" се държеше от газохранилище край Лос Анджелис през 2015 година. Тогава за няколко месеца в атмосферата изтекоха към 97,1 хил. тона метан.

През 2021 година по време на климатичната конференция в Глазгоу беше обърнато специално внимание на ролята на метана за проблемите в климата. Тогава повече от 100 държави подписаха споразумение за значително намаляване на метановите емисии през следващите години. Европейската комисия пък подготвя изисквания към компаниите за регулярни проверки за течове, припомня още Bloomberg.

Метанът няма мирис и цвят и изтичането му понякога се засича трудно.

На този етап няма потвърждение какво е причинило взривовете, разрушило три тръби на проекта "Северен поток". Газопроводите в момента не се използват, но са пълни с природен газ. Опасенията в Европа, че става дума за саботаж се засилват все повече.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    русенец
    Путин води война срещу Европа още преди 1989 г. като агент на КГБ в Германия. После активно корумпира и води хибридна война срещу Запада. Сега Газпром предпочита да изгаря газа вместо да го продава в Европа (към Китай има само 1 малък газопровод), правейки напук за да страдат европейците и да се бунтуват против правителствата си. Сименс даде на руснаците ремонтирана газова турбина, те отказват да я приемат под претекст че имало проблем с документите, щото ако я приемат ще трябва да си изпълнят договорите и да пратят повече газ към Европа. Допреди месец газоподаването беше само 20% от количеството по същото време миналата година. Подозирам, че сега руснаците взривиха тръбите и с това ще се оправдаят че има форсмажорни обстоятелства и затова няма да пращат газ към Европа... Ние ще преминем към евтини възобновяеми зелени източници на енергия, че даже и термоядрен синтез (чак след 30-40 год. може да стане, но Европа е водеща в тази иновация). Ще отнеме няколко години на преход, но после ще напреднем много, още повече че мн др страни откриват газ и ще пращат повече. България има големи газови залежи в Етрополската формация край Ловеч, но руските подлоги ГЕРБ забраниха добива, че дори и само проучването за газ в БГ, за да ни държат зависими от Рассия.
  • 1
    1
    12345
    опасения били имали, че май било съботаж. шансът това да се случи с двете съоръжения наведнъж е едно на деветстотин милиарада, сигурно. дано поне сега триполовата брюкселска паплач проумее, че америка не знае предели в безчинствата си. тя е огромният печеливш от тези "аварии".
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари