Рекорден брой ретро возила се включиха в парада в Русе

4

Рекорден брой участници се включиха в седмия пореден парад на ретро автомобилите и мотоциклетите в Русе.

Той се проведе днес в Парка на младежта, като посетителите можеха да разгледат над 190 возила от различни периоди, като около 30 от тях бяха от северната ни съседка – Румъния. Най-старата кола се оказа „Мерцедес“, произведен в началото на миналия век. Сред посетителите беше и заместник областният управител Синан Хебибов, чиято първа кола е била „Рено Клио“ от 1997 година. За него автомобилът трябва да бъде практичен и да се избере според потребностите на конкретния човек или съответното семейство. Погледите на дошлите в съботния ден бяха приковани от множество редки машини и различни модели на „Буик“, „Форд“, „Порше“, „Ситроен“ и др. Разбира се своеобразното изложение не премина и без соц. возила като „ВАЗ“, „Москвич“ или пък „Трабант“.

Всички участници си тръгнаха с подаръци, но бяха връчени и четири големи награди. Наградата на Община Русе отиде при Петър Георгиев от Добрич, който показа „Вилис“ от първата половина на XX век. От Общинската фондация „Русе – град на свободния дух“ пък отличиха Стоимен Гечев от Павел Баня. Той беше дошъл на парада с „Варшава“. „Фолксвагенът 1303“ кабриолет на хасковлията Денчо Ангелов получи наградата на публиката, а тази на Авто-мото клуб „РУСЧУКЪ“ грабна „Мерцедес 280 S.E.”, притежание на румънец.

По време на изложението русенецът Петър Енчев показа за първи път своята колекция от умалени модели на президентски автомобили в мащаб 1:43, сред които беше и този, в който 35-ият президент на САЩ Джордж Кенеди е бил убит.

За доброто настроение на присъстващите се погрижиха и музикантите от група „Сода Акустик“, които забиваха яки рок парчета. За по-любопитните и желаещите да научат интересни факти за превозните средства се проведе и семинар в Националния музей на транспорта и съобщенията в крайдунавския град. Дискутираните теми бяха свързани с историята, така и с някои нововъведения, сред които използването на 3D технологии при реставрацията и консервацията на ретро автомобилите.

Събитието бе организирано от Общинската фондация „Русе – град на свободния дух“, Авто-мото клуб „РУСЧУКЪ“ и Община Русе. От „Общински автотранспорт“ предоставиха тролейбус, върху който всеки посетител можеше да рисува. След като бъде превърнато в произведение на изкуството, превозното средство ще продължи да се движи по улиците на града и да превозва пътници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари