Реколтата в русенско е съсипана

0
Градушка е поразила реколтата от вишни в района на село Бабово
Градушка е поразила реколтата от вишни в района на село Бабово Видео: БНТ

Цените на черешите ще бъдат по-високи в сравнение с миналата година, когато в разгара на кампанията паднаха до 80 ст. за килограм на едро.

Очаква се сега да бъдат с един лев по-високи. Причината – измръзване на близо 80 процента от плодовете в края на месец април. Лошото време съсипа и реколтата в Русенско, информира БНТ.

Напълно унищожена е реколтата от вишни в района на русенското село Бабово след падналите дъждове и градушка през почивните дни, оплакаха се стопани. В Община Сливо поле има наводнени масиви с ечемик и слънчоглед, а в няколко села бурята е свалила и дървета.

Проливният дъжд и градушката връхлетели района на 24 май. В Бабово силният вятър нанесъл големи поражения.

“Както бяхме тука в двора изведнъж притъмня, почна да припръсква и вятър, градушка. Паднало дърво, смачкан автомобил”, разказа Живко Марков.

“Изкоренено дърво, заплашващо сградата на читалището, затворен път между нашето и съседното село Ряхово от огромна паднала топола. Но най-лошото за мен е трудът на хората, понеже вчера за 20 минути той беше унищожен”, описа щетите Пламен Пенков – кмет на село Бабово.

Милко има 65 декара вишнева градина. Часове преди да се изсипе градушката за пръв път излязъл на полето с новия си трактор, за който платил 86 хиляди лева.

“По пътя почна градушката и вкъщи викам – то уж малко. Като свърши, дойдохме тука-  направо съсипипано. На 100 процента. Тъкмо се чудим как да си плащаме на банките”, жалва се Милко Петров.

Стопаните на тази градина разказаха, че ще им се наложи да дадат изключително много средства, за да спасят поне дърветата. Така те ще могат да дадат плод поне през следващата година.

Поражения има и по реколтата в Борисово, Ряхово и град Сливо поле.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари