Реколтата от пшеница - богата, брашното - скъпо

0
Оказва се дори, че за последната седмица има ръст от още 4 ст. на средната цена на килограм
Оказва се дори, че за последната седмица има ръст от още 4 ст. на средната цена на килограм

Точно преди 12 месеца цената на брашното е била 82 стотинки.

Реколтата от пшеница от завършилата жътва е по-голяма от миналогодишната, но цената на масово използваното брашно тип 500 на едро в края на миналата седмица достигна 1,02 лв. за килограм, или с цели 20 ст. повече от същото време на 2018-а, сочат данни на борсовата статистика, пише Монитор.

Точно преди 12 месеца цената на брашното е била 82 ст. Оказва се дори, че за последната седмица има ръст от още 4 ст. на средната цена на килограм.

Според експерти освен от по-скъпата енергия, използвана за производството на брашното, нарастването на цената е и заради неколкомесечните очаквания на много от едрите зърнопроизводители за много по-слаба реколта от миналогодишната. Сега се оказва обаче, че количеството прибрано жито във всички райони на страната е с цели 8,7% повече от лятото на 2018-а и надвишава 5,646 млн. т, срещу 5,194 млн. тона през 2018 г. Количеството се доближава дори до рекордната 2017-а. Освен това и качеството на пшеницата е по-добро, беше отчетено на последния консултативен съвет по зърното към земеделското министерство.

В последния работен ден на миналата седмица цената на едро на брашното тип 500 се колебаеше от 60 ст. за килограм в област Враца до 1,30 лв./кг в Бургас и в София. В Бургаско обаче 1,30 лв. беше и минималната цена на продукта. В столицата минималната на едро беше на ниво от 94 ст. за кило, сочи още статистиката на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). 74 ст. струваше средно на едро брашното в житницата на страната - област Добрич.

Минимални цени над 80 ст. бяха отчетени през миналата седмица още във Варна - 0,84 лв./кг, Кърджали, Монтана, Силистра и Смолян - по 0,85 лв./кг, Русе - 0,90 лв./кг, и Хасково - 0,99 лв./кг.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари