Реките Ганг, Инд и Брахмапутра са застрашени от плитководие

0
Причината е в климатичните промени
Причината е в климатичните промени

Причината е в климатичните промени

Организацията на обединените нации (ООН) предупреди, че в резултат на топенето и отдръпването на ледниците в Хималаите, причинени от климатичните промени, големите реки в Южна Азия - Ганг, Инд и Брахмапутра, са застрашени от плитководие, съобщиха ТАСС и БТА.

Предупреждението направи генералният секретар Антониу Гутериш, говорейки на конференция на ООН за водните ресурси.

"Тъй като ледниците и ледените покривки ще продължат да се отдръпват през следващите десетилетия, големите хималайски реки като Инд, Ганг и Брахмапутра ще усетят въздействието - потоците им ще намалеят", каза Гутериш, цитиран от сайта на ООН.

"Освен това повишаването на морското равнище, съчетано с навлизането на солена вода, ще унищожи повечето от огромните им делти", добави генералният секретар на ООН.

Гутериш отбелязва, че ледниците са "водните кули на света" и представляват най-големият резервоар за прясна вода на планетата, който поддържа прехраната, здравето, икономиката и производството на енергия. Близо два милиарда души или всеки четвърти човек на Земята живеят в райони, където ледниците и сезонното топене на снеговете им осигуряват вода, допълва генералният секретар на ООН.

"Спешно трябва да намалим емисиите, да засилим мерките за приспособяване и да осигурим климатична справедливост. Необходимо е развиващите се страни да разполагат с ресурси за адаптиране и повишиване на устойчивостта към климатичните бедствия", казва още генералният секретар на ООН.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    daskal
    На тебе ако ти покажат теменужка - пак за Путин и Русия ли ще дърдориш?
  • -3
    1
    ...
    Къде има най-много прясна вода за пиене в света ? В РАШААААААА ! От всяка криза се показва бубата на Путин и трябва да се лапа дълбоко за да има разрешаване.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари