"Реки на времето" превръща Русе - Иваново - Борово в уикенд дестинация

0

Днес, 16.07.2014 г., сряда, в Заседателната зала на Община Русе, се състоя заключителна пресконференция по проекта „Реки на времето“. На пресконференцията присъстваха г-жа Даниела Шилкова, зам.-кмет на Община Русе по икономика и ръководител на проекта, г-н Страхил Карапчански, зам.-кмет на Община Русе по европейско развитие, представители на партньорските общини от Борово и Иваново.

Пред медиите бяха представени дейностите, извършени по двугодишния проект, и резултатите от него. Създаден е интегриран туристически продукт във вид на шест вида туристически пакети:

- „Русе – българската перла на Дунав” – двудневен и тридневен туристически пакети;
- „По Лом и Дунав към природата” – двудневен и тридневен туристически пакети;
- „По Лом и Дунав през историята” – двудневен и тридневен туристически пакети;

Туристическите пакети вече са разпространени до 25 туристически агенции от региона.

Отпечатани са рекламни туристически материали, съобразени с основните цели на проекта: брошура - на български и английски езици, пътеводител – на български и английски езици; карта – на български и английски езици. Брошурата и пътеводителят са в тираж по 1000 бройки, а картата на региона – 3000 бройки.

Направени са рекламни публикации в печатни медии и интернет издания на български, румънски, немски и английски. Излъчени са рекламни клипове по национални телевизии и радиа, поставени са рекламни пана на възлови места в София, Варна, Бургас, които популяризират „Реки на времето“ и туристическата дестинация.

Проектът е презентиран на девет туристически борси -VI-ти Черноморски туристически форум – Варна 2013; туристическо изложение "Планините на България – гостоприемство в четири сезона" – Пампорово; есенно и пролетно туристическо изложение TTR – Букурещ, Румъния; Borsa Mediterranea Del Turismo Archoelogico – Пестум, Италия; Международна туристическа борса "Ваканция и спа" – София; Фестивал "Зелени дни" – София; туристическа борса "Културен туризъм" – Велико Търново; изложение "Уикенд туризъм" – Русе 2014.

Вече функционира страница на проекта, която е част от официалния сайт на Община Русе - http://www.ruse-bg.eu/reki_na_vremeto/. На нея са публикувани разработените рекламни видео и аудио клипове, както и филмът, който представя регионалния туристически продукт на район Русе – Иваново – Борово.

Разработено е и приложение за социалната мрежа Фейсбук с игрови елементи -https://apps.facebook.com/rekinavremeto/?fb_source=search&ref=ts&fref=ts, което по развлекателен и интересен начин, с анимиран герой, представя туристическия потенциал на региона Русе-Иваново-Борово. Играта се основава на картата на трите общини и на нея са представени всички опции за туризъм, както и интересни исторически обекти и маршрути.

Проектът ще има устойчивост, като за още една година ще се участва в туристически борси, ще бъдат отпечатани отново рекламните материали за туристическия регион Русе-Иваново-Борово, туристическите пакети ще бъдат предоставени отново на агенциите и туроператорите за следващия сезон.

Според резултатите от мониторинговото проучване е налице устойчива тенденция за превръщане на региона Русе-Иваново-Борово в уикенд дестинация, като делът на туристите в това направление с една или две нощувки е 2/3 от всички пътувания. Най-предпочитан е културният туризъм, следван от природолюбителския, а най-малък интерес засега има към екстремния вид туризъм – пътуване с кану по река Русенски Лом и др. Проучванията показват, че близо половината от анкетираните туристи вече познават региона и имат интерес да го посетят. 71 % от запитаните представители на туристическия бранш са готови да продават туристическите продукти, разработени по проект „Реки на времето“.

Общата стойност на проекта е 416 726,51 лева.
Съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие – 354 163,97 лева
Съфинансиране от държавния бюджет – 41 666,35 лева
 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари