Река Стряма е покачила нивото си с 3 метра при наводнението

0
Този пик е настъпил в село Трилистник рано сутринта в събота
Този пик е настъпил в село Трилистник рано сутринта в събота

Този пик е настъпил в село Трилистник рано сутринта в събота

По време на бедствието в общините Карлово и Марица, когато там падна дъжд от 250 л/кв. м, нивото на река Стряма се е покачило с 3 метра само за 8 часа, предаде БНТ.

За района на едни от най-пострадалите села от наводненията Богдан и Каравелово не е имало индикация за толкова екстремни явления.

"Когато видяхме какво е ново на река Стряма при Баня в 06:30 ч. сме пуснали предупреждение до Гражданска защита да следят, че след полунощ се очаква наводнение и в Трилистник и това село се намира до реката", каза Георги Кошинчанов, главен асистент, „Хидрологични прогнози”, НИМХ - БАН.

По време на наводненията в петък нивото на река Стряма край Баня се е покачило с 3 метра за 12 часа, още по фрапиращо е било положението край Трилистник, където водата се е покачила отново с 3 метра, но за 8 часа.

"Колегите хидролози изчислиха, че това е период на повторение веднъж на 100 години, така че срещу природата не можем да си играем", каза Георги Кошинчанов, гл. ас. „Хидрологични прогнози”, НИМХ - БАН.

Анализите показват, че по време на наводненията на 3 септември обилни дъждове от над 200 литра на квадратен метър е имало и край Добрич и Русе.

А нивата на реките у нас се следят постоянно. В момента превишение има само в Марица.

И все пак в районите, в които през изминалите дни имаше потопи, прогнозираните количества са били доста по ниски от измерените.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари