Река Дунав се превърна в бариера пред евентуално замърсяване на Черно море

0
Няма опасност от замърсяване в българската акватория, показа прогноза, изработена от експертите във Висшето военноморско училище
Няма опасност от замърсяване в българската акватория, показа прогноза, изработена от експертите във Висшето военноморско училище Снимка: Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров"

Няма опасност от замърсяване в българската акватория, показа прогноза, изработена от експертите във Висшето военноморско училище

Вероятността за навлизане на потенциално замърсяване до 26 юни в румънската акватория на Черно море е минимална, показва актуализираната прогноза, изработена от експертите във Висшето военноморско училище (ВВМУ) "Н. Й. Вапцаров", съобщи БТА, като се позова на учебното заведение.

Актуализираната прогноза, направена от експертите на ВВМУ, е благоприятна. От учебното заведение посочват, че във вероятния район на замърсяването през следващите дни се очаква смяна на посоката на морските течения в повърхностния слой.

"Освен това река Дунав, поради интензивните валежи, повишава силно оттока си и влияе съществено върху движението на плаващи върху морската повърхност обекти в акваторията на своята делта. Направените симулации показват, че се образува своебразен "бариер", разположен по линията с начало - акваторията на делтата на р. Дунав и морето", информират още от ВВМУ.

Екип на военното училище, ръководен от капитан I ранг проф. Мирослав Цветков, от 8 юни 2023 г. започна извършването на анализи и изготвяне на прогнози за разпространение на вероятно замърсяване след разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка" в Украйна, съобщиха преди дни от училището.

Специалистите от морското училище анализират постъпващите данни от системите "Сантинел 1", "Сантинел 2" и морската услуга на програма "Коперник". Резултатите от анализите на морските течения в северозападната част на Черно море се изпращат в Министерството на околната среда и водите и до други ангажирани институции.

От 15 юни на сайта на Министерството на туризма има специална секция, в която може да се следи актуалната информация за чистотата и температурата на морската вода по българските плажове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Цаца
    Преди дни се върнах от нашето море. Туристи няма. Във водата плуват удавени крави, етикети от руска водка и какво ли още не. Та искам да ви кажа - не вярвам на написаното, а на видяното.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари