Регистрацията на коли съвсем закъса

0
Липсата на номерата ще засяга най-вече хората с нови автомобили или такива втора ръка, които чакат първа регистрация
Липсата на номерата ще засяга най-вече хората с нови автомобили или такива втора ръка, които чакат първа регистрация

След като службите на пътната полиция в Русе, Бургас, Варна, Враца и Хасково спряха регистрацията на автомобили, това сториха и колегите им от Благоевград.

Причината е изчерпване на регистрационните табели. Все още няма информация кога проблемът ще бъде решен, предаде Urepor.bg

От 27 ноември сектор КАТ – Благоевград и пунктовете за регистрация в Петрич и Гоце Делчев обявиха, че временно спират следните административни услуги: първоначална регистрация; транзитна регистрация; промяна на номер; зачисляване в региона; възстановяване след прекратяване на регистрация на МПС.

Всички останали услуги ще се извършват без промяна. От полицията уверяват, че гражданите ще бъдат уведомени своевременно за възстановяването на дейността.

Причина за недостига е изтеклият през август договор с фирмата доставчик на номерата и проблемите около обявения нов търг за изпълнител. През февруари процедурата тръгва, но е спряна заради обжалване на участник. Така през октомври МВР обяви процедура за директно договаряне, но и тази поръчка се обжалва и е блокирана.

Двете обжалвани обществени поръчки са за общо 30 милиона лева.

Министър Румяна Бъчварова обяви, че МВР ще информира гражданите предварително, в случай, че се стигне до техническа невъзможност за регистрация на автомобилите в КАТ, както и че ще бъде посочен денят, в който ще бъде възстановен този процес.

„Опитваме се със средствата, с които разполагаме на регионално равнище, да осигурим необходимия брой. Възложила съм всеки ден да ми се докладва във всяка една област какво е положението, какви са мерките, за да не допуснем в края на годината да има напрежение“, обясни тя и добави, че за съжаление МВР не може да повлияе върху процеса на обжалването.

Очаква се днес Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да се произнесе по жалбата на фирмата за обявеното от МВР директно договаряне с производители на номера. В случай, че не се приемат аргументите на компанията, въпросът ще бъде решен на следващата инстанция – Върховният административен съд. Така най-рано след 14 дни може да има окончателно решение на казуса.

Областните дирекции на МВР в Бургас, Русе, Враца и Хасково търсят решение на проблема, чрез обявяване на малки обществени поръчки, за да задоволяват нуждата от номера. Избор на победители може да се очаква до края на месеца, но до изпълнение на поръчката ще се стигне отново, само ако загубилите участници не обжалват.

В най-добрия случай КАТ може да поднови регистрациите и пререгистрациите в първите дни на 2016 година, ако доставките дойдат до 20 дни след сключването на договорите.

Липсата на номерата ще засяга най-вече хората с нови автомобили или такива втора ръка, които чакат първа регистрация. Едниствената им опция сега е да да подадат заявление за регистрация.

Глобата за управление на МПС без регистрация е от 100 до 300 лева за първо нарушение, като е предвиден и затвор до една година.

Колите с транзитни български или чуждестранни номера, могат да се карат и след изтичане на валидността им. Нужен е обаче печат за удължаването ѝ с месец от КАТ на съответните документи.

Хората, купили или продали регистриран автомобил друго населено място, могат да продължат да го управляват със съществуващите номера. За да не са в нарушение на закона обаче, в 14-дневен срок от промяната, те трябва да уведомят КАТ в населеното място, където живеят. В противен случай са заплашени от глоба 20 до 150 лева.

Източник: Ureport
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари