Регионален исторически музей – Русе гостува в „Нощ на музеите”

0

Три изложби на Регионален исторически музей –Русе ще гостуват в други музеи по повод европейската инициатива „Нощ на музеите” 2016 г.

В залата за временни изложби в Исторически музей - Тутракан утре ще бъде открита изложбата на Регионален исторически музей – Русе „Тракийската принцеса - войн”.

Експонатите в нея са намерени в землището на с. Брестовица  през 2013 г. Там в Могила №7 е разкрита гробница, в която е открит скелет на жена, погребана с накитите.

Погребението на жена в гробница, заедно с оръжия и накити е единствено в Северна България. Присъствието й в специално погребално съоръжение говори за нейния висок социален статус сред местната аристокрация. Възможно е принцесата – войн да е жрица и прорицателка, с което да е заслужила специалното отношение към нея.

Изложбата „Тракийската принцеса – войн” съдържа сребърни омеговидни висулки и фибула тракийски тип, както и железни предмети – ножче, връх на копие и топчета. Показани са фрагментирана кана, прешлен за вретено, рагментирани домакински съдове и предмети.

В Исторически музей - Исперих е подредена изложбата на Регионален исторически музей - Русе „Сексагинта Приста – разкопки и проучвания”.

Тя съдържа тракийски и римски находки, намерени от археолозите, по време на извършените от тях разкопки. Показани са съдове, амфорни печати, фибули и прешлени за вретено от тракийското ямно поле на територията на Сексагинта Приста. Ще могат да бъдат видени и фрагменти от съдове с цветни и бели рисунки, също и фрагменти от имитации на купи с релеф II-I в. пр. Хр. Изложбата съдържа съдове от римско време, фрагменти от мрамор и оброчни плочки от светилището на Тракийския конник и Аполон при Сексагинта Приста, изделия от глина и бронз, фибули, статутки, стрели и предмети от кост.

В Етнографски музей - Силистра е подредена изложбата „Жените в обществото”.

Тя включва 20 постера с фотоси и текстове, изображения на тоалети и накити от фонда на русенския музей. 13 уникални кукли представят различни умалени

копия на автентични костюми от музейната колекция в Русе, свързани с модните тенденции в градското облекло. Изложбата проследява проявите на Модерността и промените в живота на българските жени в последното столетие.

Включва рокля „шантеклер“, бални и вечерни рокли, всекидневни дрехи, униформа на прислужница, облекло в стила „Български модерн“, абитуриентски рокли.

Идеята на изложбата е да илюстрира прехода от традиционна към модерна представа за жената и пълноценното ѝ участие в обществените процеси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари